Geen tv kijken maar buiten spelen op woensdag 17 april, dat doe je hier in het Hageland

Buitenspeeldag

Op woensdag 17 april gaan alle beeldschermen weer op zwart  tijdens de Buitenspeeldag, ook in het Hageland. We geven u graag een overzicht waar uw bengel zich kan uitleven tijdens het event dat een initiatief is van van de Vlaamse Overheid om kinderen en jongeren aan te zetten meer buiten te sporten en te spelen. Ook Nickelodeon, Nick Jr., Ketnet, Ketnet Junior, VTM Kids en Studio 100 TV scharen zich achter de oproep aan ouders en openbare besturen om de kids buiten te laten spelen

In Diest nemen ze het initiatief alvast heel serieus want de stad tovert daar provinciedomein De Halve Maan om tot avonturenpark met allerlei attracties.

De jeugd- en sportdienst van de stad zorgen er voor springkastelen, een rodeostier, twisterladder, basejump, hindernisbanen en sportdemo’s.

“Kinderen, ouders en grootouders kunnen recht van school richting onze Buitenspeeldag trekken”, vertelt schepen van Jeugd en Sport Rick Brans (Open Diest). “De activiteiten starten om 12 uur, dus het spelplezier kan meteen van start gaan. Met een beetje zakgeld kan je je honger stillen met frietjes, cupcakes of een ijsje. Om 17 uur kan iedereen moe gespeeld weer naar huis. De toegang tot de evenementenweide is gratis.”

Dat laatste geldt trouwens overal want nergens hoef je ingang te betalen, zo ook niet in Kortenaken waar ze die dag een speelparadijs installeren in het Vruenpark in deelgemeente Waanrode van 13 tot 17 uur.

"Kinderen van alle leeftijden kunnen zich uitleven op springkastelen van alle maten en vormen. Ook een zweefmolen zal zorgen voor de nodige dosis pret voor kinderen tot 12 jaar. Naast de springkastelen en de zweefmolen zullen enthousiaste ballonenclowns en grimeurs aanwezig zijn om de meest spectaculaire figuren te creëren", zegt schepen van Jeugd, Griet Vandewijngaerden (Vooruit).

"Dit jaar hebben we ook iets voor de volwassenen of oudere kids, een heuse challenge. We organiseren namelijk voor het eerst een zogenaamde VIP-CUP, een evenement dat de fysieke capaciteiten test van de deelnemers en ook de kans biedt om de titel van de Fitste Inwoner van Kortenaken te veroveren.”

Ook Tielt-Winge neemt deel aan de Buitenspeeldag en daar organiseert de dienst Sport en Jeugd “tal van knettergekke attracties en activiteiten” aan sporthal ’t Solveld van 13 tot 17 uur.

Ook Het Balanske (Halensebaan 2) in dezelfde gemeente doet trouwens mee en organiseert activiteiten voor kinderen met en zonder beperking van 14 tot 17 uur. 

In Glabbeek kunnen kinderen dan weer terecht van 13.30 tot 17 uur aan de sporthal Ter Linde en de grasweide achter het gemeentehuis. “Dit jaar zullen er nog meer springkastelen staan. Er worden ook kabouterolympics georganiseerd. De kleuters doen een paar proefjes en verdienen zo een scorekaart met medaille erop. De jeugdolympiade die in de scholen gegeven wordt zal ook een vervolg kennen met andere sporten die dag en er komt ook nog een footbaldarts”, luidt het bij de initiatiefnemers. 

In Zoutleeuw kunnen kinderen tot 12 jaar zich dan weer uitleven op springkastelen, een skatepark maar ook tijdens een wedstrijdje voetbal of badminton. Inschrijven is niet nodig. 

In Tienen wordt speeltuin Heldenland omgevormd tot een speelparadijs met tien springkastelen in de vorm van verschillende fruitsoorten. Er is ook een grimeer-en tattoostand en zelfs een haarstudio. Plaats van afspraak in de Suikerstad is Heldenland, van 13 tot 17 uur, op het Martelarenplein.

Er komt maar geen einde aan de opsomming want ook de Aarschotse jeugd kan zich uitleven op drie locaties. 

 In het centrum op de Grote Markt en het stadspark, bij Chiro Rillaar (Kortakker 32 A in 3202 Rillaar) en in de Veerlestraat in deelgemeente Wolfsdonl. 

In Begijnendijk tenslotte kunnen kinderen terecht in het Bieheidebos, waar die dag allerlei toffe dingen te  beleven vallen voor kinderen die geboren zijn tussen 2012 en 2020. De kleuters verzamelen aan GBS De Puzzel De Bruynlaan 19, 3130 Begijnendijk. De namiddag gaat van start om 13.30 uur en het einde is voorzien om 16.30 uur.

Tekst: Patrick Breuls, Laurien Holsbeeks, Dirk Desmet 

 

 

Lees meer over