Leuvense huisjesmelker Appeltans voor rechter voor illegale ontbossing: “Ze doen verder en betalen met plezier boetes"

14 december 2023 | 09u58 | Gepost door redactie
Onaangekondigde bomenkap zet kwaad bloed bij buurtbewoners

De Truiense familie Appeltans is behalve huisjesmelkerij ook actief in de illegale bomenkap. Ze lieten hopen bomen sneuvelen rond hun eigendom in Kortessem en Hoeselt. Het ging onder meer over oude zomereiken.

Ze lieten alle waardevolle bomen rond het Kasteel van Jongenbos in Kortessem sneuvelen, zo wisten ze bij HLN, en dit ondanks een kapmachtiging. Eerder verrichtten ze hetzelfde in Hoeselt. Verantwoordelijke Manu Appeltans kreeg al voor 75.000 euro aan boetes opgelegd, nu dreigt andermaal een nieuwe straf. Maar het lijkt de familie weinig of niet te deren.

De familie is berucht in Leuven voor huisjesmelken. Eind 2019 moesten Arnold en Manu zelfs even naar de gevangenis hiervoor. In november 2021 lieten ze in Hoeselt 8,9 hectare bomen illegaal kappen en hetzelfde herhaalden ze in Kortessem. Manu staat terecht voor de vernieling van beschermd natuurgebied op de twee kasteeldomeinen, twee jaar geleden. In Kortesssem mochten de Amerikaanse eiken, een uitheemse soort, gekapt worden. De overige bomen in het kasteelpark hadden wel veel waarde, dat waren oude zomereiken, berken en essen: drie inheemse soorten die zeker moesten blijven staan. De Appeltansen moesten eerder ook al voor de rechter verschijnen nadat ze bijna 9 hectare bomen kapte in Hoeselt. Ze kwamen er toen met 75.000 euro boete vanaf, deze werd al volledig betaald, maar tot een gedragswijziging leidde dit allerminst. De gemeentes Hoeselt en Kortessem stelden zich burgerlijke partij.

In maart 2023 stonden vader Arnold en zoon Manu voor de Leuvense rechter. Hun proces startte na vier jaar onderzoek. Ze riskeren vijf jaar cel, op een uitspraak is het nog wachten.

Lees meer over