Bomvolle aula neemt afscheid van vermoorde thuisverpleger Emmanuel Diaz: "Ik ben mijn beste maatje verloren"

11 januari 2024 | 15u00 | Gepost door redactie
J.S. (rechts, 27) gaf zich aan voor de moord op de 43-jarige thuisverpleger Emmanuel Diaz (links).

In een bomvolle aula van crematorium Hofheide in Nieuwrode is vanmiddag op pakkende wijze afscheid genomen van de 43-jarige thuisverpleger Emmanuel Diaz. De zorgkundige bij Ferm-Leuven met Dominicaanse roots werd op 24 december levenloos aangetroffen in zijn appartement in de Edelzangerslaan in Kessel-Lo.

Op dinsdagavond 26 december, bood een 27-jarige man, J.S. uit Leuven, zich aan bij de politie van Leuven met de mededeling dat hij zich wenste aan te geven voor de feiten van 24 december. Hij werd op 28 december aangehouden door de onderzoeksrechter op verdenking van moord op Emmanuel Diaz. Hij zou aan psychoses geleden hebben. De raadkamer in Leuven bevestigde onlangs de aanhouding van de 27-jarige man uit Leuven. Het plotse overlijden van Diaz werd op een mooie en aangrijpende manier een plaats gegeven.

Emmanuel, 'Emma' voor de vrienden, bleek een geweldige man. "Die lieve, zachte, warme, goedlachse man werd ons plots afgenomen", zo klonk het in een dienst die ook in het Spaans werd gehouden om zo online het thuisfront in de Dominicaanse Republiek mee te laten volgen. "Op 24 december werd jullie wereld opgedeeld in voor en na (Emmanuel, nvdr.), en dat terwijl de wereld gewoon verder ronddraaide. Uit de getuigenissen merken wij wat een mooie bijzondere en graag geziene man Emmanuel wel was. Emma's leven stond in het teken van geven, van warmte en van zon", klonk het. 

Tussendoor zorgden 'Sign of The Times' van Harry Styles, 'Stand by Me' van Florence + The Machine en 'Ven a Mi' van Andrea en Matteo Bocelli voor een gepaste muzikale noot. Soms sereen, en vooral met erg rake teksten.

Emmanuel was nog erg klein toen hij zijn mama verloor. Zijn 'blanke moeder' zoals ze haarzelf noemt richtte haar woorden rechtstreeks tot Emmanuel in een beklijvend moment. "Mijn bruin zooneke (sic). Toen ik je voor het eerst zag, wist ik dat er een goede klik zou zijn tussen ons. En dat bleek later ook toen je begon te werken als zorgkundige. Iedereen wou door jou verzorgd worden. Je had hier veel vrienden. Wij twee, wij stonden steeds klaar voor elkaar. Ook toen ik een rugletsel had, stond jij klaar om mij te helpen. Nu valt alles stil en zal dit allemaal niet meer kunnen. Ik ben mijn beste maatje verloren. Rust zacht bij jouw mama en papa in de Dominicaanse Republiek", klonk het.

Ook de tweede blanke moeder van Emmanuel nam het woord. Zij vertelde over hoe 'Emma' als een echte zoon voor haar was. "Het ga je goed. Ik zal je nooit vergeten", stelde zij, waarna 'Somewhere over the Rainbow' van Israel 'IZ' Kamakawiwo'ole door de boxen weerklonk. 

Het plotse overlijden van Emmanuel kwam ook nog even ter sprake. "Wat hadden wij ons kerstavond anders voorgesteld. Alles sloeg om in een onmiddellijke nachtmerrie, terwijl dat een avond -en een dag nadien- altijd momenten waren waar je zo van kon genieten." Emmanuel zat ook in een reisclubje, 'De Roze Vogel' genaamd. Hierna volgde -erg toepasselijk- 'My Immortal' van Evanescence.

Tot slot namen zijn collega's het woord. "Lieve Emmanuel, wat een topkerel was jij. De manier waarop jij in het leven stond, kunnen wij alleen maar bewonderen. Altijd klaar om iedereen te helpen. Jij was een geweldige collega. Uit het oog, maar niet uit het hart", zo luidde het besluit van een mooie dienst.

Lees meer over