Water zal in Linter niet zomaar in riolen geloosd worden

27 April 2021 | 14u16 | Gepost door christian.henn…
Het water liep maanden in de riolen
Het gebeurt nog overal teveel. Grondwater dat bij een werf opgepompt wordt en dat zomaar in de rioleringen geloosd wordt, soms maanden aan een stuk. “Dat zal in de toekomst in Linter niet meer gebeuren. Het zal volgens de VLAREM-wetgeving moeten verlopen”, zegt burgemeester Marc Wijnants (CD&V).

De zaak kwam ter sprake door grondwater dat al maanden opgepompt werd bij werken aan de Grote Steenweg 312 in Drieslinter, waarna het gewoonweg in de riolering werd geloosd. Dit samen met een Pano-reportage over barsten en in huizen door het oppompen van grondwater of waterputten in Linter, maakte de zaak actueel. Mensen waren bevreesd over mogelijke scheuren in hun woningen.

De gemeente heeft echter weinig of geen impact over de vergunningen voor droogzuigingen. “Wie een melding doet dat hij tot 30.000 M3 water per jaar zal oppompen krijgt op dit ogenblik automatisch een vergunning hiervoor van de hogere overheid. Waar we wel impact kunnen hebben is over de afvoer van dat opgepompte water. Volgens de VLAREM-wetgeving moet dit opnieuw in een watervoerende laag buiten het ontrekkingsgebied worden geloosd of in een dichtbij gelegen waterloop”, zegt de burgemeester.

“In Drieslinter hebben we overleg gepleegd met de aannemer en het studiebureau en het is gedaan met lozen in de riolering. (foto) Het water wordt nu afgevoerd via een gracht naar de dichtbij gelegen Gete. Als ze er niet mee gestopt waren zouden we de werken stilgelegd hebben. De vergunning voor oppompen van grondwater ligt dus niet bij ons, maar over de afvoer ervan zullen we blijven waken”, besluit Marc Wijnants.

Lees meer over