Politiehonden uit Linter sporen COVID-patiënten op via de geur

Hondencentrum in Neerhespen
In het hondencentrum van de federale politie in Linter (Neerhespen) loopt een wetenschappelijk onderzoek om vlotter COVID-19 patiënten op te sporen. Verscheidene overheidsdiensten, waaronder Defensie, trainen er geurhonden om zweetstalen van positief geteste personen te onderscheiden van negatieve. Dat onderzoek is al een tijd aan de gang, maar het tijdschrift Linter Leeft van de gemeente gaat hier dieper op in.

In navolging van een studie van een Franse dierenarts draaien 14 geurhonden en hun baasjes mee in een wetenschappelijk onderzoek om COVID-19-positieve personen te traceren. Zowel Defensie, de Civiele Bescherming, de federale politie en de brandweer nemen deel.

“Explosievenhonden zoals die van Defensie hebben een enorme voorsprong in het aanleren van geuren”, aldus Rony Vandaele, directeur hondensteun bij de federale politie. “Ze weten wat zoeken is. Wij leren hen gewoon een nieuwe geur aan.” In het buitenland liepen al testen met speeksel, bloed en zweet. De honden aanleren om een zweetgeur op te sporen, bleek uiteindelijk de beste en veiligste methode. “We wilden het ook wetenschappelijk aanpakken, dus gingen we in zee met de universiteiten van Gent en Luik. We schakelden ook de dierenklinieken van die twee steden in.”

Aan dit onderzoek in Linter nemen vier hondenmeesters van Defensie deel, (foto gemeente) waaronder Rik, opleider explosievenhonden. Het volledige verhaal in Linter Leeft van september 2021.

Lees meer over