Leerlingen De Prins organiseren hun eigen muziekfestival: "Hey, teacher, leave them kids alone"

Foto: De Prins

Dat een vrijdag de dertiende niet noodzakelijk ongeluk moet brengen ondervonden ze bij De Prins waar de verschillende campussen vorige vrijdag Stressfactor Live organiseerden, zeg maar een heus muziekfestival waarbij de leerlingen zelf de artiesten konden kiezen die er op het podium stonden. Voor een keertje was er geen wiskunde, Nederlands, fysica of andere vakken maar mochten de kids zich uitleven op de muziek die ze zelf graag horen. Bij het schrijven hiervan moeten we spontaan denken aan de tekst van Another Brick In the Wall van Pink Floyd. 

Het is eens wat anders dan wiskunde of Nederlands studeren, als leerling je eigen muziekfestival mogen organiseren. Dat is precies wat ze bij De Prins deden, de apotheose kwam er op vrijdag 13 mei met optredens van drie artiesten die de leerlingen zelf hadden gekozen.

De school, met drie campussen in het Diestse, stapte immers mee in het Stressfactor Live project dat al sinds 2003 festivals op middelbare scholen organiseert maar daarbij de leerlingen en de leraars nauw betrekt bij de organisatie van het event.

“Met dit project konden we eens te meer inzetten op het eigenaarschap van én de verbondenheid tussen al onze leerlingen”, luidt het bij het zogenaamde Stressfactorteam van de school.

Organiseerden alles zelf 

Niet alleen kozen ze zelf de artiesten die er zouden optreden, ze zorgden ook voor al de rest dat er komt kijken bij het organiseren van een muziekfestival.

“Dat ging van het ontwerpen van de affiche over het verzorgen van de catering, het inrichten van de backstage, de opbouw van het festivalterrein, tot het voorzien van security en het zoeken naar de nodige  sponsoring. Ze deden ook zelf de boekhouding en verzorgden de communicatie. Niet alleen betreden drie artiesten het podium op de eigen speelplaats, er wordt ook een ware festivalsfeer gecreëerd met onder andere randanimatie.”

Lees verder onder de foto's 

Stressfactor
Een overvolle speelplaats genoot van de optredens. Foto: De Prins
Stressfactor
En dan te bedenken dat ze alles zelf organiseerden. Foto: De Prins.

Leerlingen genoten van het feestje 

Op het podium stond lokaal hip-hopper K1D, Soundsystem ft. Average Rob die vooral bekend werd dank zij de zogenaamde filefuif van Studio Brussel en de Nederlandse rapper Jebroer, neen het is geen schrijffout.

Als oude rocker en new-waver doen ze bij ons niet meteen een belletje rinkelen maar de leerlingen genoten er duidelijk van, de speelplaats stond dan ook vol overenthousiaste kids die van elk optreden een feest maakten, eentje dat ze zelf mee hadden georganiseerd.

Binnen onze diverse richtingen zetten we heel erg in op het benoemen en ontwikkelen van de talenten van onze leerlingen, zonder daarbij het belang van hun betrokkenheid uit het oog te verliezen. Om waardevol onderwijs en een langdragend effect ervan te garanderen, bieden we de leerstof steeds in een contextrijke omgeving aan. Deelnemen aan het Stressfactor-project was de ook de logica zelf.”

Lees meer over