Dorpsplein van Butsel is gered van verkoop

12 April 2021 | 18u07 | Gepost door christian.henn…
Dorpsplein Butsel met Stijn Langendries
Na een periode van meer dan 15 jaar leegstand en verkommering ligt in Boutersem het plan op tafel om de pastorie van Butsel en de bijhorende gronden te verkopen. Een bezoek aan het prachtige historische gebouw wees uit dat het zonder subsidies en zware investeringen niet haalbaar is om er een nieuwe bestemming aan te geven. Dus verkoop. Aangezien het Dorpsplein tot de pastoriegronden behoort kwam het plein in gevaar. Dankzij Stijn Langendries (Vooruit) werd het punt van de agenda van de gemeenteraad verdaagd.

Gemeenteraadslid Stijn Langendries (foto) :  “Door ons vermoeden dat ook het dorpsplein tot de pastoriegronden behoort, vroeg ik me af wat er dan met het dorpsplein van Butsel zou gebeuren. Zoals de plannen nu voorliggen, zou ook dat mee verkocht worden. Als er geen erfdienstbaarheden op dit stuk grond vastgelegd zijn, kan de nieuwe eigenaar gewoon beslissen om het dorpsplein teniet te doen, met alle gevolgen van dien.”

Zo zouden er 18 à 19 parkeerplaatsen verdwijnen, terwijl er nu al een hoge parkeerdruk is in de aangrenzende Pastoriestraat en deze plaatsen ook de enige parkeermogelijkheid zijn aan de Kerk van Butsel. Het ligt overigens al vast dat die haar kerkelijke functie blijft behouden. Daarnaast zou er dan o.a. ook een andere locatie voor de glasbollen en het bord voor openbare aanplakkingen moeten worden gezocht.

Langendries vroeg daarom dan ook om de verkoop even te verdagen om alsnog een oplossing te zoeken. Zijn voorstel is om het stuk van het perceel dat het dorpsplein omvat af te splitsen en in eigendom van de gemeente te houden. Als dat niet kan, vraagt hij om in elk geval een erfdienstbaarheid op het perceel te zetten, zodat het dorpsplein haar huidige functies kan behouden.

“Deze situatie werd dan wel eerder over het hoofd gezien, maar we zijn opgelucht dat de burgemeester bij het horen van deze opmerkingen meteen besliste om het punt te verdagen en nader te onderzoeken,” zegt Langendries.

Lees meer over