12 hectare bijkomend natuurgebied in de maak in Kerkom

14 oktober 2021 | 15u00 | Gepost door christian.henn…
Ondertekening samenwerking
De samenwerkingsovereenkomst inzake de nabestemming van de Zandgroeve in Kerkom werd ter plaatse officieel ondertekend (foto) door de gemeente Boutersem, Lizagro bvba, Natuurpunt, het Regionaal Landschap Zuid Hageland en Bosgroep Vlaams-Brabant. Er moet een natuurgebied van 12 hectare aangelegd worden tegen 2028.

De zandgroeve van Kerkom is door zijn bewogen geschiedenis als stortplaats een begrip in Boutersem. Een belangrijk keerpunt was het vastleggen van een gemeentelijk BPA  in 1995 waardoor de zandgroeve niet als stortplaats voor huishoudelijk afval ingericht kon worden. Kerkom is destijds op de valreep gered. De kuil kon enkel opgevuld worden met inerte materialen waaronder steenpuin en niet verontreinigde grond

“Hier is baanbrekend werk verricht. Door de actie om hier geen stort van te maken is men zo overal in Vlaanderen gaan denken”, aldus burgemeester Chris Vervliet. Dit werd beaamd door Hugo Abts van Natuurpunt: “We hadden hier een heel sterk actiecomité met een buurtcomité en Natuur en Landschap indertijd”.

Lees verder onder de foto

De oude zandgroeve wordt nog opgehoogd tot 2028
De oude zandgroeve wordt nog opgehoogd tot 2028

Uitzicht op Velpevallei

Pieter Abts eveneens van Natuurpunt: “ Het heeft lang geduurd voordat dit natuurgebied aangepakt wordt. De enige optie om er indertijd geen stort van te maken was dat het een bestemming kreeg als natuurgebied. De firma Godts kan nog tot 2028 de zandgroeve bijvullen, maar wij zijn al gestart met de aanplanting van bomen. Dit natuurgebied geeft een prachtig uitzicht over de Velpevallei, richting Breisem en Vissenaken.”

De gemeente werkt met haar partners op een concrete manier aan de inrichting van het natuurgebied. Er is ruimte voor bos, houtkanten, water en graslanden. Door het gebied worden paden aangelegd en de holle weg wordt hersteld. Met dit initiatief wordt er een aangepaste ruimte gecreëerd voor zeldzame bewoners zoals geelgors, oeverzwaluw, roodborsttapuit, iepenpage en met een beetje geluk ook de rugstreeppad. Het natuurgebied van 12 ha met wetenschappelijke waarde moet gericht ontwikkeld en beheerd worden. Dit kan enkel door een intensieve samenwerking en het betrekken van partners met kennis en  ervaring.

Lees meer over