Emmanuelle Lebas lanceert derde EL-brillencollectie

12 mei 2021 | 11u34 | Gepost door zoe.vr@hotmail.com
foto bril
Na twee succesvolle collecties lanceert de Belgische ontwerpster Emmanuelle Lebas haar derde EL-brillencollectie. Met 8 modellen, zowel optische monturen als zonnebrillen, kiest deze ambitieuze designer opnieuw voor een verfijnde mix van metaal en acetaat. Lebas blijft daarmee trouw aan haar vorige collecties, maar deze keer met nieuwe, zachte kleuren en retro vibes. Opvallend: in deze collectie zitten ook enkele unisex modellen. “Met mijn ontwerpen wil ik zo veel mogelijk uiteenlopende mensen bereiken”, aldus ontwerpster Emmanuelle Lebas.

Na twee succesvolle EL-brillen- collecties kom je naar buiten met een derde reeks. Wat maakt deze collectie uniek?

“De markt verandert voortdurend, maar ik heb het gevoel dat mensen op zoek zijn naar wat meer authenticiteit. Ze willen niet continu van montuur of van stijl wisselen. Daarom heb ik ervoor gekozen om met deze derde EL-brillencollectie een vervolg te breien aan mijn vorige reeksen. Ik heb me door andere dingen laten inspireren, maar ik heb wel geprobeerd om dezelfde stijl te behouden. Op die manier bouw ik eigenlijk één hele grote collectie uit.”

Een hedendaagse versie dus van je vorige collecties?
“Ja, eigenlijk wel. Ik heb nagedacht over wat ik nog zou kunnen toevoegen aan de collectie dat ik nog niet eerder heb gebruikt. Daarmee voeg ik geen gloednieuwe dingen toe, maar ontwerp ik wel monturen die in lijn van de vorige collecties liggen en die rekening houden met de evoluties op de markt.”

Welke thema’s staan centraal?

“Voor deze EL-collectie heb ik me opnieuw laten inspireren door sterke vrouwen, waaronder muzikanten, zangeressen en auteurs. Afro-Amerikaans model Pat Cleveland en soulzangeressen Tammi Terrell en Thelma Houston waren bijvoorbeeld enkele inspiratiebronnen. De inspiratie die ik uit deze iconen haal, vertaal ik vervolgens uiteraard naar het heden.”

Hoe doe je dat?

“Naast die dappere vrouwen laat ik me sterk inspireren door alledaagse dingen. Foto’s spelen daarin bijvoorbeeld een grote rol. En als ik door de straat wandel, kunnen de gevels een grote inspiratiebron vormen. Ook schilderijen kunnen een diepe indruk op me achterlaten. Ik let dan vooral op de kleuren, de materialen en de textuur. Die impressies zet ik dan samen met de gekozen vrouwelijke iconen om in unieke monturen uit kwalitatieve, hedendaagse materialen en kleuren.”

Welke materialen heb je gebruikt?

“Ook voor deze collectie heb ik gewerkt met acetaat en metaal. De

brilmonturen bestaan uit fijnzinnige, zuivere materialen met eerder zachte kleuren zoals lila en oranje-bruine tinten. Daarmee wil ik het zachte karakter van die dappere dames in de picture zetten. En ik wil vooral een positief gevoel uitstralen. Daar hebben we in deze bizarre tijden allemaal wel nood aan.”

Met een retro uitstraling.

“Klopt. Met de ronde, vlindervormige monturen blijf ik trouw aan die retro vibes. Maar tegelijk blijven alle modellen echt hedendaags en kan je ze overal dragen. Het zijn echte juwelen voor het gezicht. Nooit pretentieus. Wel vrolijk en elegant.”

Voor wie ontwerp je je brillen?

“Ik heb geen specifieke doelgroep voor ogen. Zowel vrouwen als mannen van alle leeftijden kunnen overal en op ieder moment van de dag de brillen dragen. De collectie is vooral gericht op vrouwen, maar er zijn dus ook enkele unisex modellen. Met mijn ontwerpen wil ik eigenlijk zo veel mogelijk uiteenlopende mensen bereiken.”

Wat is je favoriete montuur?

“Dat verandert regelmatig. (lacht) Maarop dit moment is dat ‘Thelma’, want ik heb deze bril de afgelopen weken al veel gedragen. Het metalen brilmontuur is rond en heeft mooie, zachte kleuren. Ik ben vooral fan van de vorm en hou van de kleurcontrasten in het model schildpadprint havana.”

www.emmanuellelebas.com

Tekst: Andries Haesevoets