Misdaadauteur Bart Debbaut

9 juni 2021 | 06u50 | Gepost door rik.poulman@te…
rauwkost
Katten zouden zeven levens hebben. Ze zijn een beetje zoals misdaadauteur Bart Debbaut. We kenden hem al als bankier, als auteur, als concertpianist, als festivalorganisator voor klassieke muziek. En nu waagt hij zich met “Rauwkost”, zijn nieuwe thriller, in de wereld van de gastronomie. Wie het werk koopt, neemt meteen een kookboek mee naar huis. Van Bart hebben wij nog wat tegoed.

Het heeft deze keer wel erg lang geduurd, Bart. Drie jaar wachten op een nieuwe Debbaut. Je bent uitleg verschuldigd aan jouw lezers.

“Lannoo en Woestijnvis hadden mij gevraagd een thrillerversie van de enorm populaire TV-reeks De Mol (Debbaut nam er zelf ooit aan deel, nvda) te schrijven. Toen het boek verscheen, was het een beetje ‘op’ voor mij. De Mol had veel energie en geduld van me gevergd. Ik vond het een hele eer om dit boek te mogen schrijven, maar tegelijk was het ook een helse opgave, omdat ik mijn schrijfstijl toch min of meer moest aanpassen aan de toonzetting van de tv-reeks. Dat bracht nogal wat ergernissen en stress met zich mee. Het was even genoeg voor mij en heb mijn pen even opgeborgen.”

Jouw kennende kon dat niet blijven duren. Hoe kom je ertoe je opnieuw aan het misdaadgenre te wagen? Je was toch gestopt met de Leuvense speurders?
“Toen ik in 2012 het vijfde deel rond de Leuvense speurders had geschreven, had ik zin in wat anders. Ik wilde me op dat moment niet vastpinnen op een lange reeks zoals Aspe en Deflo dat deden. Commercieel was het geen goede zet om de reeks stop te zetten, maar ik ben geen beroepsauteur. Het blijft voor mij een hobby. Graag schrijven is voor mij belangrijker dan de commerciële impuls. Na de serie rond John Leyssens en Mieke Van Cattendyck verscheen een novelle, een satirische roman en enkele thrillers die op zichzelf stonden. Uiteindelijk heb ik niet kunnen weerstaan aan de blijvende vraag naar een nieuw boek met de Leuvense flikken.”

Gastrosexuelen

Een misdaadroman in de wereld van de gastronomie. Hoe verzin je het?

“Met Johan Ghysels, mijn uitgever bij Lannoo, ben ik tijdens de lockdown nauw in contact gebleven. Wat doe je in een maandenlang gesloten winkel? We wisselden wel eens mailtjes met elkaar uit of telefoneerden met elkaar. Steevast borrelden er dan wel ideeën naar boven, maar de appetijt om er aan te beginnen, was er nog niet. Tot hij me voorstelde om eens na te denken over een culinaire thriller. Ik ben al jaren lid van mannenkookclub De Gastroseksuelen in Halle-Booienhoven. Het idee om een culinaire thriller te schrijven, vond ik daarom best aanlokkelijk. Ik heb het wat laten rijpen en ben er dan – toen de coronacijfers vorig jaar in september totaal de verkeerde richting uitgingen – aan begonnen. De tweede lockdown in november was dan voor mijn winkel een absolute ramp, voor mijn schrijfproces was ze een zegen. Ik heb keihard gewerkt aan dit nieuwe boek.”

En daarover licht je ons toch een tipje van de sluier?

“In Rauwkost verdwijnt een bekende chef-kok. Wanneer hij wat later vermoord wordt terug gevonden in een leegstaand pand staat naast zijn lijk een keurig gedresseerd bordje met het recept van een collega-kok. Maar als ook deze chef-kok verdwijnt, beseffen Leyssens & Van Cattendyck dat er meer aan de hand is. Wie mijn werk kent, weet dan hij zich kan verwachten aan een pak onverwachte plotwendingen. Een ideaal boek om mee op vakantie te nemen.”

Het boek telt 268 blz. En het kookboek? Als je de app in het boek download, kan je de recepten van de gerechten die in de tekst voorkomen, raadplegen.

Lees meer over