Sint-Leonardusprocessie uit Zoutleeuw erkend als immaterieel erfgoed

Meer dan 300 figuranten lopen mee in de stoet.

Naast de Paardenprocessie van Hakendover werd ook de Sint-Leonardusprocessie uit Zoutleeuw erkend als immaterieel erfgoed.

Op 24 juni tekende de Vlaamse minister-president en minister van Cultuur, Jan Jambon (N-VA), het ministerieel besluit waarbij onze processie werd geplaatst op de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed. De werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van het processiecomité, de Vrienden van Zoutleeuw, de Confrérie Sint-Leonardus, de communicatieambtenaar van de stad, en de toeristische dienst, die het aanvraagdossier samenstelden, zagen hun maandenlange werk beloond met de grootste onderscheid.

300 figuranten in de stoet

De processie, die elke pinkstermaandag doorgaat, ging voor het eerst in 1274 door in Zoutleeuw. Dit jaar was de 750ste verjaardag. In de processie lopen een 300-tal figuranten mee. Zij beelden het leven en de vertering van Leonardus uit. Het hele Pinkstergebeuren blijft verbonden met het levensverhaal van de Franse kluizenaar Leonardus van Noblat, bevrijder van gevangenen, allerijl ziekten en in het bijzonder van mensen met reuma en jicht en niet te vergeten beschermer van kinderen en toeverlaat van zwangere vrouwen. 

Wat betekent dit voor Zoutleeuw?

Voorzitter Gaston Pulinckx legt uit waarom dit zo belangrijk is. “Het is een erkenning die niet aan iedereen gegeven is, een hele eer. Daarvoor moet je toch wel het heel wat verwezenlijken en doorgeven, generatie op generatie. Dit jaar kwam het reliek van Sint-Truiden, wat anders we anders nooit hadden, mee in de stoet. Ikzelf doe al meer dan 20 jaar mee met de processie, maar zelfs toen ik school liep, liepen we mee met de processie. En nu is dat niet anders. De scholen zijn heel geëngageerd. Dit jaar was er zelfs sprake van meer dan 3000 bezoekers die Zoutleeuw kwamen bezoeken.”

Lees meer over