Vlaams Belang hekelt dossier oude stadsmagazijnen: “Aanpak tart alle verbeelding"”

stadsmagazzijn

Vlaams Belang in Scherpenheuvel-Zichem is niet te spreken over de manier waarop de stad de oude stadsmagazijnen aan de rand van het centrum beheert. “Ze zijn onveilig en de plannen voor de verhuis, die in mei zou moeten plaatsvinden, zijn voor onbepaalde tijd uitgesteld. Dit is het zoveelste dossier waarin de huidige meerderheid haar gebrek aan daadkracht toont en dat de burger een pak geld kost”, zegt raadslid Suzy Wouters.

Wouters volgt, naar eigen zeggen, het dossier al op de voet sinds de beslissing om de terreinen en de gebouwen voor een nieuw stadsmagazijn aan Weg Messelbroek aan te kopen maar ze eerst voor tien jaar gaat huren “zodat uiteindelijk het dubbel van de schattingsprijs wordt betaald.”

Volgens het raadslid is de aankoopconstructie van bij het begin bijzonder vreemd. “Het druist in tegen alle gezond verstand. Nu blijkt ook dat de huidige stadsmagazijnen, aan de  Prins Alexanderstraat ,onveilig zijn. Bovendien is een verhuis naar de nieuwe site, door een noodzakelijke grondige verbouwing, nog niet voor dit jaar. Ik vind dat de meerderheid dit dossier zeer stuntelig maar ook zeer ondoorzichtig aanpakt. Dit kost de inwoner van onze stad een pak geld.”

"Huidige kantoren zijn onveilig"

Om de situatie van nabij te onderzoeken, bracht het Vlaams Parlementslid begin maart een bezoek aan de stadsmagazijnen, zowel op de huidige als op de toekomstige site. “Ik viel van de ene verbazing in de andere. Ik vond het vreemd dat men een aantal kantoren in de oude metalen hangars nog heeft gebouwd, ook al zou men binnen een paar maanden willen verhuizen naar de nieuwe vestiging. Bovendien lijken mij die kantoren zeer onveilig ingericht. Mijn mond viel open van verbazing toen ik vaststelde dat de drie brandhaspels in het magazijn niet aangesloten zijn. Iedereen kent toch die rode kasten met een brandslang maar zonder watertoevoer is dat potsierlijk, dat blijkt al jaren zo te zijn. In het gebouw ligt heel wat brandbaar materiaal en ook de nooduitgangen waren versperd. Achter de magazijnen zag ik ook een stortplaats, opgestapeld vuil dat zich niet in een container bevond. Geen wonder dat de buren klagen over ratten. De lijst van gebreken en vreemde toestanden is nog langer, het is een moderne stad onwaardig.”

Ook vragen bij toekomstige site

Maar ook over de toekomstige site stelt Wouters zich vele vragen. “Als ik de toestand van de terreinen en de gebouwen zie dan is het duidelijk dat hier een uitgebreide en grondige verbouwing moet plaatsvinden. Daarvan was bij de voorstelling van het project geen sprake. Door de vreemde uitgestelde aankoopprocedure betaalt men al het dubbele van de waarde van het goed maar nu dreigt er nog een zeer dure verbouwing bovenop te komen. Tel dit samen met de kosten die nu nog gemaakt worden op de oude site en we spreken over een bedrag van vele miljoenen euro’s. Ik heb bovendien de indruk dat men het dossier van de verbouwing over de gemeenteraadsverkiezingen van oktober wil tillen. Ik durf gerust zeggen dat de aanpak van dit dossier alle verbeelding tart. Dit is pure onkunde en de burger betaalt daarvoor de rekening”, besluit Wouters.