Paters Averbode worden nu ook beschuldigd van illegaal slachten varkens

abdij
Ze kregen al slecht nieuws over hun melkveebedrijf maar voor de paters van de abdij in Averbode stopt het slechte nieuws maar niet. Nu weer worden ze verdacht van het illegaal slachten van varkens voor eigen gebruik, ook nu zijn het daarmee niet eens. 

De omgevingsinspectie bracht onlangs een bezoek aan de paters en uit hun verslag kwamen enkele gebreken naar voren. Zo was er een lekkende koelkast (dat is intussen opgelost) maar zouden er ook illegaal varkens worden geslacht op het domein, weliswaar voor eigen gebruik. 

"Wanneer je bij de gemeente geregistreerd bent, en je de slachting van elk dier vooraf meldt, mag dit. Op 30 maart, een paar dagen voor we de brief kregen over de melkveeboerderij, kregen we het bezoek van mensen van het departement Omgeving. Er werden toen verschillende opmerkingen gemaakt. Tot nu toe kregen we geen enkel verslag of pv maar we moeten nu wel, via de media, vernemen dat er toch een probleem is, sommig media berichten ook niet correct over het gebeuren", zegt abt Marc Fierens die zich van geen kwaad bewust is. 

Volgens hem slachten de paters wel degelijk varkens maar volgen ze hierbij telkens de voorgeschreven regel. "Voor elk dier vragen we toestemming van de stad en die krijgen we ook telkens."

Dat laatste klopt maar blijkbaar zou er, volgens de stadsverantwoordelijken, in de omgevingsvergunning geen melding gemaakt zijn van een slachtvloer en ligt het probleem daar. "Wij dachten dat het volstond om toestemming te krijgen van de stad."

Bij het Vlaamse Departement Omgeving zeggen ze niet op de hoogte te zijn van een vergunning. "Wij zullen dit dus verder onderzoeken. Sowieso is het nog een lopend dossier aangezien het proces-verbaal nog niet opgemaakt is en dus ook nog niet overgemaakt is aan het parket noch aan de abdij", zegt woordvoerster Brigitte Borgmans. 

Lees meer over