Nieuwe schakelpost van Fluvius in de maak, kost zo'n 3,5 miljoen euro

Fluvius

Fluvius bouwt in Bekkevoort een nieuwe schakelpost om zo het lokale elektriciteitsnet te versterken met het oog op meer duurzame energie. De werken zijn al even aan de gang en Fluvius legt nu de laatste hand aan de aansluiting van de nieuwe schakelpost.

De nieuwe  post is nodig om het lokale elektriciteitsnet te versterken en meer duurzame energie toe te laten op het net. Om de nieuwe schakelpost in te lussen in het bestaande elektriciteitsnet trok Fluvius ruim 20 km nieuwe middenspanningskabels vanuit het vernieuwde transformatorstation in Kersbeek.

De werken zijn al even aan de gang want sinds februari zijn aannemers, in opdracht van Fluvius, bezig met het project. Zo werden er 18 boringen uitgevoerd en waren er meerdere werfzones in Kortenaken, Glabbeek en Bekkevoort.

“Om de nieuwe schakelpost ter hoogte van de terreinen van voetbalclub VC Bekkevoort aan te sluiten op het lokale elektriciteitsnet moesten we 20 km nieuwe middenspanningskabel trekken”, vertelt Mieke Pierlet, teamleider Ontwerp Netten Regio Hageland-Dijle bij Fluvius. “Daarom waren we de afgelopen maanden vrijwel onafgebroken ergens in deze drie gemeenten aan de slag. Om de stroomtoevoer steeds te waarborgen, legden we de voedingskabels naar een schakelpost altijd aan in een lus. Wanneer een van de kabels beschadigd raakt, bijvoorbeeld door graafwerken, kan de stroomvoorziening snel hersteld worden door de elektriciteit langs de andere kant van de lus te sturen.”

De nieuwe schakelpost kost het bedrijf zo’n 3,5 miljoen euro en tegen eind juni moet die actief zijn.