School De MET: leerhubs blijven uitbreiden

17 januari 2023 | 20u03 | Gepost door annpeeters
Elke

In 2019 is school De MET  gestart met één leerhub voor middelbare scholieren in Leuven, 40 leerlingen en vijf personeelsleden, nu zijn er al drie leerhubs, 375 leerlingen en meer dan 50 medewerkers. 

Jaarlijks komen er in de leerhub van Tielt-Winge, Leuven en Sint-Katelijne-Waver,  42 extra plaatsen bij voor nieuwe leerlingen. “Het unieke aan dit onderwijsproject is dat wij werken met kleine heterogene coachgroepen van 14 leerlingen, waar leerlingen van verschillende leerjaren en verschillende studierichtingen samen zitten,” verduidelijkt Veerle Frederickx, coördinator van De MET in Sint-Katelijne-Waver. “Elke groep heeft een vaste coach, die de leerlingen begeleidt bij hun leerproces en een wekelijks individueel coachgesprek heeft met hen.”

Maar dat is niet het enige dat zo aantrekkelijk is in dit onderwijsproject, volgens Thomas Janssens, coördinator van De MET in Tielt-Winge: “Onze leerlingen kunnen voor een heel aantal leerdoelen (die beantwoorden aan de geldende eindtermen) hun eigen leerweg uitstippelen. Ze kunnen presentaties volgen van andere leerlingen, naar inspiratiesessies gaan of een eigen challenge maken over het onderwerp. Zo leggen we een stuk autonomie bij hen en dat motiveert.”

Annelies Somers, coördinator van De MET in Leuven vult aan: “Autonomie, verbondenheid en competentie, zijn de drie voorwaarden die ieder van ons nodig heeft om de levenslange goesting te behouden om te blijven leren. Je eigen agenda mogen inplannen, peer-teaching (mogen leren van andere leerlingen), en je echt mogen verdiepen in een onderwerp, zijn zaken die daaraan meewerken binnen ons systeem.”

Voor volgend schooljaar komen er dus weer 126 nieuwe plaatsen bij en zullen er vacatures zijn voor minstens 10 nieuwe medewerkers. “Het is heel bemoedigend om te zien dat dit unieke onderwijsproject enorm in de smaak valt, zeker in tijden als deze, waar onderwijs zo onder vuur ligt", zegt Elke Geuens, zakelijk coördinator en één van de oprichters van De MET.

leerlingen

Lees meer over