Minister Gwendolyn Rutten (Open Vld) sluit Turkse moskee wegens 'wanbeheer'

Moskee Aalst Kevser
De erkenning van de Aalsterse Diyanet-moskee Kevser wordt voor een jaar geschorst. Er was bovendien een vermoeden van buitenlandse inmenging.
 
"De regels zijn voor iedereen hetzelfde. Als er gedurende twee jaar geen erediensten plaatsvinden, geen beschikbare gebedsruimte is en er geen initiatieven worden genomen, dan ben je geen lokale geloofsgemeenschap en heb je geen erkenning of financiering nodig", zo verklaart Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Rutten (Open Vld).

De burgemeester van Aalst Christoph D'Haese (N-VA) volgt Rutten in haar beslissing. "We hebben respect voor de vrijheid van geloofsbeleving, dat is essentieel. Maar het moet wel open en transparant verlopen."

Of de imam zijn loon zal blijven krijgen, is dan weer een beslissing die de federale overheid moet nemen. De bedienaar van de erediensten wordt door de Belgische staat betaald. "Maar het is de logica zelf dat ook dat wordt stopgezet. Als er geen gebedsruimte is waar je je gelovigen kan toespreken, is het logisch dat je de imam niet financiert", zo verneemt VRT.
 

Lees meer over