Tiense watertoren krijgt grondige renovatie

De watertoren van Tienen

De witte watertoren, al 24 jaar een landmark op de grens tussen Tienen en Vissenaken, krijgt nu een grondige renovatie. Het gebouw zal volledig worden gereinigd, krijgt een technische upgrade en een likje verf. 

Met zijn 46 meter hoogte springt ‘het suikerklontje’ in het oog in de wijde omgeving. Binnen in de watertoren zijn er twee waterkuipen van elk 500 kubieke meter. Om de drinkwaterproductie te blijven garanderen, worden de waterkuipen afwisselend leeg gelaten. Via deze watertoren worden in totaal zo'n 1.500 huishoudens van drinkwater voorzien.

De Watergroep is gestart met de renovatie van deze watertoren. Dit zal één jaar duren met een investering van 1,2 miljoen euro met heel wat werken op de planning. De buitengevels worden herschilderd en krijgen een beton beschermende afwerklaag. Daarnaast staat een grondige reiniging van de binnenwanden en een upgrade van de technische binneninstallatie op het programma. 

Er wordt bovendien ook een bezoekersplatform in de trappenhal geplaatst met het kijkvenster. Op termijn zal de Tiense watertoren ook worden opengesteld voor het publiek waardoor iedereen in de toekomst van het prachtige uitzicht kan genieten en alles te weten komen over de watervoorziening en de rol van deze watertoren. 

Enkele interessante cijfers over de watertoren in Tienen:

  • Bouwjaar: 2000
  • Inhoud: 1.000 m3 (2 waterkuipen van elk 500 m3 )
  • Hoogte: 46 m
  • Bouwstijl en uitzicht: asymmetrische compositie van vlakken, gebaseerd op het werk van de Zwitserse-Franse architect en stedenbouwkundige Le Corbusier
  • Adres: Kasteelstraat, 3300 Tienen
Na 24 jaar krijgt het suikerklontje de watertoren een renovatie

Lees meer over