Takeaway Against Poverty steunt horeca én mensen in armoede

24 november 2020 | 20u18 | Gepost door rik.poulman@te…
BOM
De locale actiegroep Takeaway Against Poverty lanceerde zopas een nieuwe lokale solidariteitsactie waarbij zowel mensen die aankloppen bij de voedselbank als de lokale horecaondernemers wel bij varen. “En eigenlijk ook de mensen die schenken zullen het warmtegehalte in hun hart vergroten en daarmee ook het sociaal weefsel in hun stad of dorp kunnen versterken”, verzekert het initiatiefteam.

“De actie ontstond in Tienen waarbij de opbrengst geschonken wordt aan de plaatselijke organisatie Bezorgd Om Mensen vzw”, vertellen Daniel Raymaekers, Lisa-Marie Vrancken en Liesbeth Verboomen. “Dit is een vereniging van vrijwilligers die zich inzetten voor het welzijn van hun medemensen, zonder onderscheid van religie en cultuur. In hun afdeling voor kansarmen huisvesten zij een voedselbank, een winkel en een ruimte waar mensen in armoede samen een kop koffie of soep kunnen nuttigen.”

“Take Away Against Poverty spitst zich toe op afhaalmaaltijden. Wie een afhaalmaaltijd bestelt, kan meteen een maaltijd schenken in de vorm van een cadeaubon van het betreffende restaurant. Het bedrag is vrij te bepalen vanaf € 10. In ruil hiervoor krijgen de schenkers een leuke bedankkaart in de vorm van een postkaart. Deze kunnen ze, met een persoonlijk geschreven wens, verzenden naar een naaste in de regio. Die wordt op zijn beurt geprikkeld om ook deel te nemen aan de actie. Via een QR-code op dit bedankkaartje komen zij terecht op de facebookpagina van Take Away Against Poverty waar je een lijst van deelnemende horecazaken kan terugvinden.”

Daniël: “De schenkers van een maaltijd kunnen eveneens op een post-it een lieve warme boodschap schrijven die op de cadeaubon bevestigd wordt. De cadeaubonnen worden door het actieteam opgehaald en naar Bezorgd Om Mensen gebracht. Daar worden ze gebundeld en verdeeld onder de mensen die bij hen aankloppen om voedsel. Een attentie die de basisbehoefte voor één keer kan overstijgen.”

“Wij hopen dat de horeca meer inkomsten genereert en dat de mensen die in armoede leven een totaalervaring cadeau krijgen waardoor ze ook een keer een heerlijke maaltijd in een aangenaam kader kunnen nuttigen of een heerlijke maaltijd kunnen afhalen. De actie beoogt eveneens een toenemende verbinding tussen mensen. Warmte in geven en ontvangen. Een samenleving waarin niemand uit de boot hoeft te vallen.”

17 horecazaken hebben reeds toegezegd maar de actie staat ook open voor nog meer zaken. Wie wil meedoen kan zich melden op takeawayagainstpoverty@gmail.com. De actie loopt momenteel tot einde januari 2021.

Lees meer over