Schitterende hommage aan jazzlegende Toots Thielemans, hij zou dit jaar 100 geworden zijn

22 juli 2022 | 11u42 | Gepost door rik.poulman@te…
Ben Vanderweyden kwartet samen met presentator Fred Brouwers.

Jazz Tienen, voor de derde keer georganiseerd op de Nationale Feestdag, mag terugblikken op een succesvolle editie, al had de opkomst misschien net dat ietsje meer mogen zijn. 

Toegegeven, de echt grote massa kwam niet opdagen. Af en toe vervelende regendruppels, de concurrentie van een schlagergebeuren elders in de stad en volop zomervakantie lagen daarbij waarschijnlijk aan de basis. Toch telden wij gemiddeld een 1.200 tot 1.500 personen gespreid over de namiddag en avond. Aan kwaliteit bij de groepen, met als opener streekgenoot Tim Finoulst trio en duel met Bert Joris - klassenbak op trompet en bugel - was er zeker geen gebrek.

lees verder onder de foto
jazz Tienen-2

Hommage aan Brussels ketje

Tienenaars kwamen vooral luisteren naar de hommage van het Ben Vanderweyden-kwartet aan Toots Thielemans, die dit jaar honderd zou zijn geworden. Gastpresentator Fred Brouwers vertelde honderduit over het Brussels ketje. “Zijn bewondering voor Duke Ellington was zo groot, dat zijn hond vier namen kreeg: Duke-Yorkshire-Ellington-Thielemans”, aldus Brouwers. Verder vernamen wij dat Toots noodgedwongen gitaar is beginnen spelen door een longontsteking en daardoor lange tijd zijn mondharmonica niet kon bespelen.” De muzikale prestatie van Ben Vanderweyden is onnavolgbaar. Sloot je je ogen, dan leek het erop of de meester zelf aan het vertolken was.

Lees verder onder de foto
jazz-4

De Naamse jazzpianiste Nathalie Loriers met haar trio brengt dan weer een meer eigentijds verhaal, dat eveneens erg gesmaakt werd. Met David Linx & Leonardo Montana en het swingend optreden van Los Callejeros, genoeg vrolijke klanken om zelf de benen los te gooien, werd de avond afgesloten.

Jazz Tienen zit nog in zijn kinderschoenen. Wat de toekomst brengt? Op de allereerste editie van Suikerrock waren er duizend aanwezigen. Het mag een aanmoediging zijn voor de organisatoren op het ingeslagen pad verder te bewandelen.

(Tekst en foto's: Laurien Holsbeeks en Rik Poulman)

jazz"
jazz5
jazz6

Lees meer over