Discussie over buurtparking Grimde: 'Dossier zit in diepe winterslaap' versus 'Gratuite beweringen'

Grimde kreunt onder het tekort aan parkeerplaatsen

Grimde heeft al jaren te maken met een nijpend parkeerprobleem. Een oplossing was om een stuk grond te kopen aan de Necropolis om daar een buurtparking van te maken. Echter, vijf jaar na de aankoop van de grond, is de parking nog steeds niet aangelegd. 

Raadslid Bart Thomas (Vooruit Tienen) is zwaar teleurgesteld. “Het stadsbestuur toont geen enkele interesse meer. Andere prioriteiten worden gesteld, ten koste van de inwoners van Grimde. Dit is heel teleurstellend. Het stadsbestuur lijkt geobsedeerd door grootschalige, megalomane projecten waar niemand om gevraagd heeft, en luistert dus duidelijk niet naar zijn eigen inwoners. Ook de invoering van het dossier of de vergunningsaanvraag blijken zelfs nog niet ingediend te zijn. Telkens wanneer ik om een update vraag, ontvang ik tegenstrijdige antwoorden. In juni 2023 werd mij verteld dat alle plannen en documenten klaar zaten in het omgevingsloket. Het dossier was dus klaar, het zou slechts een kwestie van dagen zijn alvorens de aanvraag definitief zou worden ingediend. Drie maanden later vernamen we echter dat er nog steeds geen vooruitgang was geboekt. En nu, in april 2024, blijkt dat de vergunningsaanvraag zelfs nog steeds niet is ingediend", stelt Thomas.

“Maar ook over het samenstellen van het uitvoeringsdossier worden tegenstrijdige verklaringen afgelegd. Op 18/09/2023 verklaart men dat het uitvoeringsdossier gefinaliseerd is en de nodige budgetten aanwezig zijn. Wanneer we een stand van zaken vragen in april 2024 blijkt het uitvoeringsdossier helemaal nog niet klaar. Dit gebrek aan transparantie is onacceptabel. Het stadsbestuur slaagt er niet in om dit kleinschalige project tot een goed einde te brengen. Het verspreidt ook tegenstrijdige informatie. Niet alleen de oppositie wordt aan het lijntje gehouden, ook de inwoners van Grimde. Dit is onaanvaardbaar. We eisen duidelijkheid en actie van het stadsbestuur. Waarom worden er tegenstrijdige antwoorden gegeven of het dossier niet correct afgewerkt. We dringen aan op onmiddellijke actie om de langverwachte parking in Grimde te realiseren. De inwoners van Grimde wachten inmiddels al lang genoeg", besluit Thomas.

Schepen van Infrastructuur Tom Roovers (Groen) antwoordt: "Eind 2021 werd de opdracht voor het opmaken van deze plannen gegund aan Interleuven. Het duurde erg lang eer de plannen werden afgewerkt. In juni 2023 stond dit inderdaad in het omgevingsloket, wat tevens gemeld werd aan raadslid Thomas. Onze diensten hebben toen opgemerkt dat er nog een aantal elementen in het dossier ontbraken, zoals een asbestinventaris en een regenwaterbuffering. Het heeft toen opnieuw maanden geduurd eer het dossier werd aangepast. Het dossier is nu af en door mijn diensten ondertekend op het omgevingsloket", klinkt het.

"Ik betreur de gratuite beweringen van raadslid Thomas. De ambtenaar die dit project opvolgt, volgt ook de vergroeningsprojecten, snelheidsremmende maatregelen, schoolomgevingen en voetpadendossiers op. Dat zijn absoluut geen megalomane projecten, maar broodnodige dossiers die onze prioriteit krijgen. Het aanslepen van het dossier in Grimde is geen keuze van het beleid. Wij zouden niet liever willen dan dat dit dossier al afgewerkt zou zijn geweest", aldus Roovers.

Lees meer over