Bietencampagne in suikerfabriek Tienen van start en dat gaat gepaard met een paar vernieuwingen

26 september 2023 | 09u35 | Gepost door redactie
Suikerbieten
Vandaag gaat de jaarlijkse bietencampagne in de suikerfabrieken van Tienen, Longchamps en Wanze terug van start. De campagne loopt tot de tweede helft van januari.

Dagelijks zullen er tienduizenden tonnen suikerbieten worden verwerkt tot suiker. De bieten komen van velden die zich op gemiddeld 50 kilometer van de fabriek bevinden. Om een zo hoog mogelijk suikergehalte te garanderen, moeten ze zo snel mogelijk verwerkt worden. Ondanks de latere zaaitijd en de vele regenval tijdens de zomermaanden is de opbrengst van de bieten nog vrij hoog.

Nieuwe diffusietoren en verpakking

Ook de diffusietoren wordt voor het eerst in gebruik genomen. De toren is maar liefst 38 meter hoog en heeft een diameter van twaalf meter. Hij zal de oude diffusietrommels vervangen en zal bijna 6.000 ton minder CO2 uitstoten en jaarlijks 150.000 kubieke meter water besparen. Hij heeft een capaciteit van 14.500 ton bieten per dag en maakt dat het productieproces nog efficiënter en energiezuiniger verloopt. Ook de nieuwe verpakking van de suikerbiet staat centraal tijdens deze campagne. Hiermee wil Tiense Suiker de natuurlijke en lokale oorsprong van het product benadrukken.

Nieuwe medewerkers gezocht

Directeur Jan Ingels wil het harde werk van zijn medewerkers benadrukken. “Ze hebben zich 100% ingezet voor de voorbereidende werken, zoals de bouw van de toren, en gaan nu volop voor de campagne. Zij zijn de drijvende kracht in dit bedrijf", klinkt het. In de verschillende vestigingen van de Tiense Suikerraffinaderij zijn er nog vacatures. Meer info vind je op de website: www.zoetavontuur.be.

*Tekst: Laurien Holsbeeks.

Lees meer over