Uitbreiding carpoolparking en verbetering fietspaden zorgen voor hinder

steenweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer werkt vanaf maandag 5 juni aan de uitbreiding en betere ontsluiting van de carpoolparking langsheen de Steenweg op Sint-Truiden (N80) in Walshoutem (Landen). Tegelijk worden ook de fietspaden langs de N80 in beton breder en vrijliggend aangelegd vanaf de grens met het Waalse Gewest in het zuiden tot de eerste bebouwing in het noorden.

Dat zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld).” De heraanleg van de fietspaden in beton is een bewuste duurzame keuze, gezien het vele vrachtverkeer dat het op- en afrittencomplex richting E40 kruist. Over de volledige 850m van het project krijgt de Steenweg op Sint-Truiden op het einde van de werken een nieuwe laag asfalt en markeringen.”

De aannemer werkt in drie fasen om op die manier de impact op de omgeving te beperken maar er zal sowieso hinder zijn.

Fietsers,  die Hannuit of Plopsaqua willen bereiken, kunnen tijdens de volledige duur van de werken het op-en afrittencomplex niet kruisen. Vanaf de start van de werken geldt er een omleiding ter hoogte van de Stelhainstraat via de ravel,onder de brug met de E40 door. 

 Buslijn 127, op de Steenweg op Sint-Truiden, blijft wel bediend door De Lijn, maar zal door de werken vertraging ondervinden.

De carpoolparking blijft zo lang mogelijk open en wordt pas tijdens de derde fase van de werken, van 7 augustus tot 1 september, gesloten. Carpoolers worden dan doorverwezen naar de carpoolparking in Hoegaarden.

Grootste hinder tijdens tweede en derde fase van de werken


“Vanaf de start van de werken kan het lokaal verkeer steeds via versmalde rijstroken of tijdelijke verkeerslichten doorrijden op de Steenweg op Sint-Truiden. Alle op- en afritten van het complex (28) in Landen blijven tijdens de eerste fase tussen 5 en 25 juni nog open voor verkeer. Tijdens de tweede en derde fase van de werken, start de grootste hinder voor gemotoriseerd verkeer. Alle afritten, richting Landen/Sint-Truiden en Hannuit, zullen afgesloten worden van 26 juni tot 1 september”, luidt het bij het agentschap.

Er blijft wel telkens 1 oprit naar de E40 open, zodat lokaal verkeer vanuit Landen en Hannuit de snelweg op kan rijden. “Afhankelijk van de fase 2 of 3 van de werken, maken autobestuurders een keerbeweging aan het eerstvolgende op- en afrittencomplex van Geer (28a) of Lijsem (27). Doorgaand en zwaar verkeer vanuit Luik of Leuven op de E40, dat Hannuit of Landen wil bereiken, wordt al via het op-en afrittencomplex van Waremme (29) en Tienen (25) omgeleid.”

“Na de werken op de Steenweg op Sint-Truiden is er ruimte voor 90 wagens op de parking en is er een veiligere ontsluiting door de aangepaste middeneilanden van - en naar de carpoolparking. De heraanleg van de fietspaden zorgt voor een veiligere aansluiting vanuit Walshoutem tot aan het drukbezochte Plopsaqua aan de grens met Wallonië”, aldus minister Peeters. 

Gelijktijdig worden er onderhoudswerken uitgevoerd op de E40. Van 2 tot 30 juni worden er over een afstand van 3,3 km herstellingswerken aan het betonnen wegdek uitgevoerd.Na de herstellingen krijgen het betonnen wegdek en de pechstrook een nieuwe asfaltverharding. “Na de werken zal het er comfortabeler rijden zijnen zal er minder geluidsoverlast zijn voor de direct omwonenden van de snelweg”, besluit Peeters.

In het verlengde wordt er ook gewerkt op de E40 voorbij de taalgrens.