Steenweg op Sint-Truiden doorheen Wezeren en Walshoutem wordt vernieuwd: geen doorgang van Limburg naar de E40

30 november 2022 | 14u36 | Gepost door christian.henn…
De N80 aan de Wezerenstraat in Landen

Wegen en Verkeer plant een volledige herinrichting van de Steenweg op Sint-Truiden (N80) tussen de Bormansstraat in Walshoutem en de Steenweg op Sint-Truiden  in Gingelom. Het project loopt over een afstand van 3 kilometer en omvat nieuwe fietsinfrastructuur, de aanpassing van een aantal kruispunten en nieuwe parkeerzones en de heraanleg van de rijweg. De vervoerregioraad heeft, op advies van de stad Landen, geadviseerd de N80 tussen Sint-Truiden en E40 via Gingelom als lokale weg te behouden en niet als interlokale. De verbinding Limburg E40 dient langs Tienen te gebeuren.

Fluvius zal op de steenweg een gescheiden rioleringsstelsel voorzien. Na de herinrichting van de Steenweg op Sint-Truiden kan er veilig gefietst worden en wordt de leefomgeving langsheen de steenweg voor de inwoners van Walshoutem en Wezeren een stuk aangenamer en groener. De juiste timing van de werken kan nog niet gegeven worden. Stad Landen zal de nodige stappen ondernemen om bij het Agentschap Wegen en verkeer en de bevoegde minister erop aan te dringen dat de nodige budgetten voorzien worden, zodat realisatie zo snel mogelijk gestart kan worden.

Asverschuiving en middeneiland

Binnen het definitieve ontwerp wordt voorzien dat de bebouwde kom van Walshoutem wat verder doorgetrokken wordt tot aan het kerkhof, zodat de snelheid hier ook beperkt blijft tot 50 km/u. Aan het kerkhof wordt door de stad Landen een extra parking voorzien. De ingang van het kerkhof wordt ook groener. Achter het fietspad wordt een langsparkeerstrook voor vrachtwagens ingepland.

Wezeren krijgt een bebouwde kom die zichtbaar gemaakt wordt door een middeneiland aan te brengen net voor het kruispunt Wezerenstraat en Sint-Amandusstraat. Bestuurders vanuit Gingelom zien ter hoogte van de Nielsestraat een middeneiland met fietsoversteek. De weg krijgt door beide ingrepen een asverschuiving. Buiten de bebouwde kom blijft het snelheidsregime van 70km/u gelden.

Fietspaden

Over een lengte van 3 kilometer worden nieuwe aanliggend verhoogde fietspaden binnen de bebouwde kom en vrijliggende fietspaden buiten de bebouwde kom aan te leggen, voorzien van voldoende groen. De aanleg van nieuwe fietspaden vraagt om meer ruimte en daardoor verdwijnen er langsheen de Steenweg op Sint-Truiden een aantal parkeerstroken, maar die worden opgevangen door parkingclusters.

Op de kruispunten van de Steenweg op Sint-Truiden met de zijstraten worden de boordstenen ter hoogte van die zijstraten verlaagd, zodanig dat de fietser drempelloos zijn weg kan vervolgen. De rioolbeheerder Fluvius,  legt een gescheiden rioleringsstelsel aan dat het regenwater en afvalwater apart opvangt en afvoert. In dezelfde rioleringswerken zullen ook de straten te Wezeren worden aangepakt.

Lees meer over