Hoe vermijd je een schouwbrand zoals recent in Landen?

brand

Op vrijdag 8 december brak er een schouwbrand uit in Landen. De brandweer was er snel bij en kon erger voorkomen. Hulpverleningszone Oost geeft enkele tips mee om dergelijke incidenten te vermijden.

Rond 18.50 uur kregen de hulpdiensten een oproep binnen over een schouwbrand in de Kerkstraat.

Toen de brandweerlui t er plaatse aankwamen was er al rook te zien die uit het schouwkanaal kwam.

De kachel werd afgeblust en verwijderd en het schouwkanaal werd geveegd.

De Hulpverleningszone Oost geeft enkele tips om dergelijke incidenten te vermijden. Wees alert voor de signalen van een schouwbrand, met name een sterke rookontwikkeling, een loeiend geluid in de schoorsteenwand, een abnormaal warm rookkanaal, een sterke roetgeur of vlammen die soms ook uit de schoorsteen komen.”

De brandweerlui adviseren ook om alleen te stoken met droog en onbehandeld hout en geen afval, plastiek of hout met verfresten in het vuur te gooien.

“Zorg ervoor dat je schoorsteen voldoende boven het dak uitsteekt en ver genoeg weg staat van ramen en ventilatieopeningen. Ventileer de ruimte waarin je stookt want je hebt voldoende verse lucht nodig voor een goede verbranding. Laat je schoorsteen jaarlijks kuisen en doe dat ook vooraleer je hem voor het eerst na lange tijd weer gebruikt.”

Tekst: Laurien Holsbeeks

Lees meer over