Eerste tienerschool voor kinderen met autisme opent deuren in Hoegaarden

De directeur bij het nieuwe logo aan Villa Irena Hoegaarden

Op 1 september opent Tienerschool ‘De PASS’ de deuren voor kinderen met autisme in Villa Irena, op de campus van Mariadal in Hoegaarden. Hiervoor sloegen het buitengewoon onderwijs SLO en BUSO van Mariadal Hoegaarden en het gewoon onderwijs van VIA Tienen de handen in elkaar.

“Hier krijg ik meer kansen. In deze groene omgeving kom ik tot rust. Leerkrachten vinden het belangrijk dat ik me goed voel”, dat zijn citaten van leerlingen die hier zeer tot hun recht gaan komen. Directeur Sven Lambrecht: “In september zullen we twee klassen hebben met plaats voor 15 leerlingen. Het is de eerste tienerschool om de brug te maken tussen het lager en het secundair onderwijs. Het doel is inclusie, zodat ze daarna naadloos kunnen overgaan in het gewone onderwijs. De nieuwe klaslokalen werden in Villa Irena ingericht, het gebouw langs de Vroentestraat”. De directeur dankte bij de voorstelling van het project ook de zusters van Mariadal.

Lees verder onder de foto

De nieuwe klaslokalen bij De PASS
De nieuwe klaslokalen bij De PASS in Villa Irena

Villa Irena

In de Tienerschool De PASS waarvan het nieuwe logo werd ingehuldigd onder grote belangstelling, worden dezelfde eindtermen nagestreefd als in het reguliere onderwijs. De aanpak, ondersteuning en omkadering is echter afgestemd op de specifieke onderwijsbehoeften en noden van de leerlingen. Bij de voorstelling werden de nieuwe klaslokalen in Villa Irena bezocht.

In het huidige schooljaar werden 35 leerlingen voor dit type van onderwijs niet ingeschreven: dus een structureel plaatstekort. Vandaar de vraag naar een oplossing voor jongeren met ASS binnen het OV-4 aanbod in de regio Oost-Brabant. Er wordt gestart met een eerste jaar A en B. De studierichtingen STEM-technieken en Economie & Organisatie worden aangeboden. De tienerschool wordt voor jongeren met ASS dus de ideale overstap van het lagere naar het secundaire onderwijs.

Lees meer over