Achterzijde van de gerestaureerde orangerie in Meldert wordt verbouwd tot technologielokalen

1 november 2022 | 12u24 | Gepost door christian.henn…
Deze achterbouw, gemaakt door de Aalmoezeniers, wordt nu verbouwd

Op dit ogenblik loopt nog tot 27 november een openbaar onderzoek in verband met de verbouwing met functiewijziging van de ‘orangerie’, een beschermd gebouw dat behoort bij het school- en kasteeldomein in Meldert, namelijk het Sint-Janscollege. Het gaat om de verbouwing van de achterbouw tot technologische lokalen.

De orangerie maakt deel uit van het kasteeldomein, dat bestaat uit een park met beek en vijvers, een  kasteel, een wagenhuis, een orangerie en een schoolgebouw.  Oorspronkelijk was het geheel gebouwd als residentieel verblijf van een adellijke familie. In latere periodes heeft het domein dienst gedaan als militaire legerplaats, weeshuis, internaat. Nu is er in het domein het Sint-Janscollege, een ASO-school ondergebracht, zonder internaat. Alle gebouwen zijn geklasseerd, behalve het schoolgebouw.

Oorspronkelijk was de orangerie een ruimte waar planten in de winter bewaard werden, maar bij de Aalmoezeniers van de Arbeid, eigenaars van het domein sinds 1957,  deed het gebouw dienst als kapel. Daarvoor werd achter de orangerie al een bijgebouw opgetrokken in een tijd dat dit nog mogelijk was.  De buitenzijde van de orangerie werd in een vorige fase, in 2020 reeds gerestaureerd. Met de huidige omgevingsvergunning wenst de bouwheer een vergunning te krijgen voor de herinrichting van het gebouw .

Lees verder onder de foto

Orangerie in kasteeldomein Meldert
De orangerie in het kasteeldomein van Meldert

Onderwijslokalen

De kelders moeten gesaneerd worden en de overdekte kelderruimte achteraan moet omgevormd worden tot twee ateliers, namelijk twee technologielokalen, geschikt voor technologie-onderwijs. Er wordt een nieuwe berging en sanitair gebouwd aan de rechterzijde waarop de nieuwe vluchttrap naar de zolderverdieping uitkomt. Er wordt een pad in dolomiet aangelegd tussen het bestaande pad en de nieuwe klassen en een pad langs de rechtergevel dat de lagerliggende technologie lokalen verbindt met het gelijkvloers van de orangerie.

In het gebouw worden biechtstoelnissen afgebroken en een voormalige sacristie wordt omgebouwd tot toiletten. Op de zolder komt er nog een vergaderlokaal bij.

Omdat deze gebouwen in het kasteelpark liggen, in de bossen, is er weinig kans dat er bezwaren komen, maar tot 27 november heef men hiervoor nog de tijd.

Lees meer over