Glabbeek maakt gemeentelijke gebouwen energieneutraal: "Besparing van 70.000 euro per jaar"

Glabbeek

De gemeente Glabbeek gaat als  één van de eerste gemeenten in Vlaanderen haar gemeentelijke gebouwen energieneutraal maken. Hiervoor werd een haalbaarheidsstudie uitgevoerd door energiebedrijf Enbro. Bedoeling is het gemeentehuis, de gemeenteschool, GC De Roos, de buitenschoolse kinderopvang (BKO), het OCMW-gebouw, de gemeenteloods en de gemeentelijke evenementenhal Hangaar 44 energieneutraal te maken. Op jaarbasis is het elektriciteitsverbruik van al deze gemeentelijke gebouwen in totaal 255 Mwh met een kostprijs van ruim 70.000 euro per jaar.

“Door de plaatsing van 680 zonnepanelen op de daken van de gemeentelijke gebouwen gaan we evenveel elektriciteit kunnen opwekken als ons verbruik. Hierdoor kunnen we de gemeentelijke gebouwen energieneutraal maken. Op de daken van Hangaar 44 en het OCMW-gebouw komen er 392 panelen, voor het gebouw van de lagere school zijn er dat 188, het gemeentehuis 45, GC De Roos 44 en op het KBO-gebouw komen er 10 panelen”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

Naast de zonnepanelen komen er ook 11 extra laadpalen voor elektrische voertuigen. “De energieopwekking hiervoor zal gebeuren met enkel groene elektriciteit via de zonnepanelen. Dit is een doordachte investering die niet alleen de gemeentefinanciën, maar ook het milieu ten goede komt.”

Lees verder onder de foto.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play
Reekmans
Besparing op energiefactuur van 70.000 euro per jaar, zo weet burgemeester Reekmans.

Huurkoop voor 15 jaar

De gemeente kiest voor een huurkoop van de zonnepalen en de laadpalen gedurende 15 jaar. “De kostprijs van deze huurkoop is 30.000 euro per jaar. De 680 zonnepanelen en laadpalen zorgen voor een opbrengst van ruim 100.000 euro aan groene elektriciteit op jaarbasis. Hierdoor komt het elektriciteitsverbruik in de gebouwen, op jaarbasis, op nul uit.Tegelijk  zorgt het voor een jaarlijkse besparing op onze  gemeentelijke elektriciteitsfactuur van 70.000 euro en financieren we, op 15 jaar tijd, ook de volledige investering met onze opbrengsten aan groene elektriciteit. Deze investering is bovendien ook zeer milieuvriendelijk waarmee we als gemeente onze CO2 uitstoot met 140.000 kg per jaar laten dalen.”

Het contract zal volgende week door het college van burgemeester en schepenen goedgekeurd worden, Glabbeek maakt zich sterk dat ze het project binnen de 6 maanden kunnen realiseren. "We hebben als gemeente hier de voorbije weken heel wat energie in gestoken om dit project versneld te kunnen realiseren, de hoge energieprijzen wegen ook zwaar op het gemeentebudget van een kleine gemeente als de onze”, besluit de burgemeester.  

Lees meer over