Fietsdiefstalpreventie niet alleen aan station Vertrijk

7 september 2022 | 11u51 | Gepost door christian.henn…
De fietsstalling aan het station van Vertrijk

Op donderdag 15 september vindt de 'Fietsdiefstal preventiedag' plaats. Hierbij slaan het Lokaal bestuur Boutersem, de Fietsersbond Boutersem, de Politiezone Lubbeek en Securail , de handen in elkaar om diefstalpreventie onder de aandacht te brengen, aan het station van Vertrijk. Maar ook op de markt en in de scholen wordt actie gevoerd.

Schepen voor Mobiliteit Maarten Devroye (N-VA): “Vorige jaren zijn er meerdere fietsen gestolen over heel de gemeente, niet alleen aan het station van Vertrijk. Dat was vooral in het najaar vorig jaar toen mensen door corona veel naar het station fietsten. Dat was toen trouwens een plaag in heel de politiezone”.

“Dit jaar valt het aantal gestolen fietsen mee, want we hadden slechts één officiële melding van diefstal aan het station van Vertrijk . Uiteraard worden sommige diefstallen niet gemeld. Wat we aan het station wel hadden was vandalisme: zadels gestolen, helmen, afgescheurde zakken.”

Op markt en in scholen

“De actie om fietsen te labelen is één van de oplossingen.  We gaan proberen elke fiets in Boutersem te labelen, niet alleen op de actiedag van 15 september aan het station. Op maandag 12 september gebeurt het al op de markt en we gaan ook naar de drie scholen in Boutersem. We starten de actie in de gemeenteschool. We hebben de machine om te labelen voor drie weken van de provincie gehuurd”, zegt schepen Devroye.

Op donderdag 15 september is er de fietsdiefstalpreventiedag aan het station van Vertrijk, tussen 15 uur en 18 uur. Voor vroege vogels wordt er die dag ook gelabeld tussen 7 en 9 uur. Met een uniek, niet-verwijderbaar label blijft een fiets herkenbaar. Een fietsdief kan de fiets dan moeilijker doorverkopen of zelf gebruiken. Dat ontmoedigt fietsdiefstal. Een fietslabel vervangt het vroegere graveren. Door het gebruik van een dergelijk label kunnen alle soorten van frames gemerkt worden. Het aanbrengen van een fietslabel is gratis. Wel is het rijksregisternummer van de eigenaar nodig.

Tijdens deze actie kunnen bezoekers ook de diverse fietsprojecten in Boutersem ontdekken, kennis maken met de fietsersbond of een praatje slaan met de lokale politie. Ze kunnen ook genieten van een drankje van FiKalab in Magazijn De Snoeck.

Lees meer over