Benny stopt met Frituur Restaurant Marcel: al 60 jaar een gegeven in Drieslinter

17 maart 2022 | 07u00 | Gepost door redactie
Benny en Karin frituur Drieslinter

‘Frituur Marcel’  in Drieslinter sluit op 1 mei van dit jaar definitief de deuren.. Na 60  jaar en drie generaties frituristen stoppen Benny Van Rykel (62j) en zijn vrouw Karine (57j) met hun frituur-restaurant aan de Veldstraat in Drieslinter. Niet corona of de prijsstijgingen zijn de reden van het afhaken van Benny, maar gewoon omdat het zeer moeilijk is om personeel te vinden. “Mijn moeder en schoonmoeder werken nog mee in de zaak, maar die zijn respectievelijk 83 en 80 jaar, en die kunnen het niet meer aan”, zegt Benny.

Benny Van Ryckel is al de derde generatie bij ‘Frituur Marcel’. Zijn grootvader begon ermee  in 1950 in Drieslinter in een oude legerwagen van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog. “Wat er achteraf met die wagen gebeurd is weet ik niet”, begin Benny zijn verhaal.

Kermissen

“Mijn grootvader werkte in de koolmijn, maar begon ook met een frituur in Drieslinter en hij merkte algauw dat hij daar meer verdiende dan in de mijn. Achteraf heeft hij ook nog een rups gekocht en hebben ze kermissen gedaan. Als er geen kermissen waren stond de frituur van mijn grootvader vast in Zoutleeuw”.

“Mijn vader begon in 1962 in Drieslinter ook met een frituur . In het begin was dat een houten barak, tot in 1984 er een huis werd bijgebouwd. Ikzelf ben dan rond 1994 begonnen”, aldus Benny.

Tijd om te stoppen

“We hebben bij corona geen problemen gekend omdat we voldoende subsidies van de staat kregen. Ook het feit dat alles duurder wordt zoals de elektriciteit, de personeelskosten, de grondstoffen, doet er niet toe. Het is vooral dat ik geen personeel vind en ook mijn moeder, die er sinds 1962 bij is,  en mijn schoonmoeder moet vervangen. Eigenlijk zouden we drie nieuwe personeelsleden nodig hebben. Op dit ogenblik hebben we vier personeelsleden, zonder de moeders bij te rekenen. Bovendien worden wij ook een dagje ouder. Alleszins voor de laatste dag zal het hier zeer druk worden, want al meer dan 90% van de 75 zitplaatsen zijn nu al gereserveerd”, vervolgt Benny.

Wat hij daarna gaat doen weet Benny nog niet zeker. “Mijn zaak bestaat uit twee delen, maar ik heb momenteel het tweede deel ingepalmd voor de frituur. Ik wil van het achterste stuk weer een woning maken en de voorkant verhuren als handelspand”, besluit Benny. (CH)

Lees meer over