Waterhof Melkwezer ontvangt 525.000 euro voor restauratie

De Chiro van Melkwezer zal hier zijn onderdak vinden

Het Waterhof in Melkwezer in Linter ontvangt via de Erfgoedstichting Vlaams-Brabant een erfgoedpremie van 525.000 euro van het Vlaamse Agentschap Onroerend Erfgoed voor een dakrestauratie en stabiliteitswerken.

Het huidige Waterhof in Melkwezer is een restant van een voormalig omwalde herenhoeve die teruggaat tot de middeleeuwen. In eerste instantie werd de schuur en brouwerij gesloopt in 1827 zodat enkel nog het woonhuis, het poortgebouw en een stalvleugel overbleef. In 1953 werd dan ook het woonhuis en poortgebouw gesloopt. Enkel een deel van de stalvleugel, die oorspronkelijk dateerde van 1661, bleef over. Sinds 2020 is domein Waterhof eigendom van de gemeente Linter.  

In december 2021 ging de gemeente een samenwerking aan met ERF (Erfgoedstichting Vlaams-Brabant) om de restauratie te coördineren. Burgemeester Marc Wijnants (CD&V) is blij met het nieuws. “Deze premie is voor ons van essentieel belang voor het slagen van ons project aan de Waterhofsite. We zijn dan ook zeer enthousiast over dit goede nieuws.” 

Nu de premies definitief zijn toegekend kunnen de werken ook concreet starten begin 2025. Hierbij zal de de beschermde stalvleugel worden gerestaureerd en uitgebreid met een nieuwbouwgedeelte. De Chiro van Melkwezer zal er zijn vaste stek vinden, maar de site zal ook uitgroeien tot een polyvalente ontmoetingsruimte. 

Lees meer over