35 jaar geleden was Hoegaarden ook nog een suikerdorp: nu is er bier op de terreinen van de voormalige suikerfabrieken

19 november 2021 | 17u58 | Gepost door redactie
Bietenplein van de Grand-Pont
Iedereen kent op dit ogenblik Hoegaarden als bier en brouwersdorp, met in de gemeente wel drie brouwerijsites: de Kluis, de Gete en Altenaken. Deze laatste twee sites bevinden zich op de plaats waar de vroegere Hoegaardse suikerfabrieken stonden, of hoe de bierindustrie in de plaats van de suikerindustrie kwam. In 1985 stopte de laatste suikerfabriek met werken, en in 1986, nu 35 jaar geleden werd ze ontmanteld.

De suikerfabriek van de Grand-Pont werd in 1986 volledig ontmanteld, op de monumentale schouw na. Dit betekende het einde van de suikerindustrie in Hoegaarden. Een eerste suikerfabriek verscheen in Hoegaarden in 1865, opgericht door Joseph Libert Dumont, Louis Alexander Putzeys en Apollinaire Van Goidsenhoven, in de Fabriekstraat, thans Henri Dotremontstraat. In die kleine fabriek waren 142 arbeiders en 35 arbeidsters tewerkgesteld.

Lees verder onder de foto

De schouw ging pas tegen de vlakte in 1992
De schouw van de Grand-Pont gaat tegen de vlakte

Grand-Pont en Ghète door ruzie

In 1876 wordt die fabriek vervangen door de Sucrerie du Grand-Pont in Altenaken. (foto bietenplein) In 1900 kon men daar al 550 ton bieten per dag verwerken. Weinig jaren na de oprichting van de Grand-Pont rezen er moeilijkheden in de beheerraad. Joseph Putzeys trok zich terug en richtte in 1886 een nieuwe maatschappij op, de “Sucrerie de la Ghète”, aan de Ernest Ourystraat, toen nog Nieuwstraat. In 1920 versmolten beide fabrieken tot één, o.l.v. Ernest Oury, de man die zijn naam gaf aan de straat. De fabriek van Boneffe, de rasperij van Ramilies, en de fabrieken van Gembloers en Chastre werden door de Grand-Pont overgenomen. Hoegaarden dus zelf in bezit van een aantal suikerfabrieken. Uiteindelijk werd de Grand-Pont zelf overgenomen door de NV Tiense Suikerraffinaderij. Er wordt trouwens nog suiker verkocht onder die merknaam. In 1984 werd beslist dat de Grand-Pont niet meer zou draaien, maar er kwam toch nog een korte campagne. Begin 1985 was het liedje helemaal over en in 1986 werd alles ontmanteld.

Lees verder onder de foto

Site de Gete
Brouwerijsite De Gete achter de oude spoorwegbrug

Bottelarij

In 1988 kocht brouwerij De Kluis, toen nog met Pierre Celis de 7 ha grote terreinen van de vroegere fabriek La Ghète ontmanteld in 1957, om er site II van de brouwerij ‘De Gete’ te vestigen. In 1992 waren er plannen om in De Gete een nieuwe bottelarij te vestigen, maar die werden afgevoerd. Uiteindelijk zou die komen in de site III van de brouwerij in Altenaken, op de terreinen van de vroegere Grand-Pont. Daarvoor moest eerst nog het laatste overblijfsel van de fabriek tegen de vlakte: de monumentale schoorsteen.

Lees verder onder de foto

Blikkenlijn in Altenaken
De nieuwe blikkenlijn in Altenaken

Sindsdien werd Altenaken ingericht als belangrijke brouwerijsite. Toen InBev in 2005 plannen had om met het brouwen van het Hoegaards bier uit Hoegaarden te verdwijnen, zou de site Altenaken alleszins opengebleven zijn. Ondertussen is de brouwerij van ABInBev nu volop in expansie in Hoegaarden. Vorig jaar in februari kwam Premier Sophie Wilmès in Altenaken nog een gloednieuwe blikkenlijn inhuldigen. (CH)

Lees meer over