Muzikaal genie werd 300 jaar geleden geboren in Tienen

2 April 2021 | 14u46 | Gepost door rik.poulman@te…
beiaard
Laat ons eerlijk wezen, de kans dat de naam Matthias Vanden Gheyn u bekend in de oren klinkt, is eerder gering. En toch wordt zijn muziek, ook vandaag nog, heel regelmatig in de vijf continenten op onze aardbol gespeeld. Woensdag wordt zijn 300ste geboortedatum herdacht.

Op 7 april 1721 kwam ten huize Vanden Gheyn in de Grote Bergstraat in Tienen een jongen ter wereld, die een dag nadien in de Sint-Germanuskerk ‘Matthias’ werd gedoopt. De Vanden Gheyns waren klokkenmakers van vader op zoon, en dat sinds de 14de eeuw. De jongen was voorbestemd om de familietraditie verder te zetten en hij werkte ook een aantal jaren in de zaak van zijn vader. Tegelijk kreeg hij ook muziekonderricht. Toen Matthias 6 jaar werd, verhuisde het gezin naar Leuven.

Matthias Vanden Gheyn ontpopte zich als een muzikaal talent. In 1741 werd hij organist in de Leuvense Sint-Pieterskerk. Vier jaar later, het jaar van zijn huwelijk, werd hij er beiaardier. Hij was de eerste die muziek schreef voor de beiaard, muziek die door quasi alle beiaardiers wereldwijd gespeeld wordt. In beiaardierskringen wordt Matthias Vanden Gheyn dan ook de “Bach van de beiaard” genoemd. Dat maakt van hem misschien niet de grootste, maar ongetwijfeld de meest gehoorde Tienenaar in de geschiedenis.

Naar aanleiding van de viering van deze 300ste verjaardag, zal beiaardier Luc Rombouts op dinsdag 6 en woensdag 7 april in Tienen een concert geven met muziek van Vanden Gheyn, telkens van 11 tot 12 u. Ook in Leuven wordt hij gevierd.

Vanden Gheyn komt in de loop van dit jaar nog meer aan bod met o.m. een webinar van CC De Kruisboog en zomerconcerten op de beiaard. Ook Klassiek in de Kapel zal in de Sint-Germanuskerk, waar Vanden Gheyn gedoopt is, een concert organiseren met zijn orgel-, klavecimbel en beiaardwerk. Meer info hierover volgt nog.

Lees meer over