Inwoners helpen de politie een handje

Vijf diefstallen uit voertuigen
Agenten van de politiezone Getevallei - waartoe Tienen, Zoutleeuw en Sint-Truiden behoren – kregen de voorbije dagen de hulp van alerte burgers. “Het doet deugd om te zien dat de burgers van onze politiezone zo een grote burgerplichtszin hebben. Samen met respect is niet enkel onze slagzin, maar zetten we om in praktijk! Bedankt aan al onze burgers!”, luidt het op de website van de politiezone. Wij zetten de feiten waar burgers hielpen voor u op een rijtje.

Handlangers nog net van trein gehaald

Dank zij getuigen konden de handlangers van een dief nog net van de trein gehaald worden in het station van Tienen. Een patrouille van het fietsteam had op donderdag 6 mei een druk gesticulerende jongeman opgemerkt en toen ze hem controleerden, bleek hij in het bezig van een grote tas vol met nieuwe boormachines. Al snel werd duidelijk dat het om gestolen goederen ging.

Twee handlangers werden van de trein gehaald en hadden 2 tassen met gestolen werkmateriaal achtergelaten op zitjes in de trein. De gestolen goederen zijn afkomstig van drie doe-het-zelfwinkels in Tienen.

De drie mannen - een 24-jarige en 31-jarige uit Dilbeek en een 27-jarige uit Asse - werden door de onderzoeksrechter aangehouden.

Taxichauffeur moet onder bedreiging zo'n 700 euro afgeven

Ook bij een andere zaak kon de politie de dader snel oppakken dank zij een goede getuigenis. Op 23 mei bracht een taxichauffeur een cliënt van Sint-Truiden naar Zoutleeuw. In de Rijkswachtstraat in Zoutleeuw werd de chauffeur bedreigd met een wapen en moest hij zijn inkomsten, zo’n 700 euro, afgeven.

De dader ging er te voet vandoor maar de verdachte werd snel geïdentificeerd, onder andere door een goede persoonsbeschrijving door getuigen. De verdachte werd nog dezelfde dag bij hem thuis aangehouden. Agenten vonden er de kledij en een speelgoedwapen dat wellicht gebruikt werd bij de overval. De 23-jarige uit Zoutleeuw werd onder aanhoudingsmandaat geplaatst en de raadkamer handhaafde die aanhouding.

Inwoners houden verdachte in bedwang

In de nacht van 22 op 23 mei merkten bewoners dan weer een man op die aan de klinken van de auto’s aan het voelen was op de Aarschotsesteenweg in Tienen en er uiteindelijk eentje vond die open was. De burgers grepen in en hielden de verdachte in bedwang tot de politie aankwam.

Agenten vonden in de zak van de verdachte goederen die gestolen bleken uit wagens langs de Aarschotsesteenweg en Vierde Lancierslaan.

De 38-jarige man, die geen verblijfstitel heeft in België, werd voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. 

Dieven vluchten maar worden gevat

Tenslotte gingen verschillende interventieploegen op 24 mei langs bij garage Vanthienen in Tienen na een melding van het inbraakalarm.

Bij aankomst van de agenten gingen 2 verdachten op de vlucht maar de twee werden gevat. Het gaat om een 28-jarige uit Sint-Joost-ten-Node en een 46-jarige zonder verblijfstitel. Beiden hadden inbrekersmateriaal op zak en werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden.

 

Lees meer over