Tielt-Winge overweegt schilderij te kopen van 17de eeuwse schilder

Tielt-Winge

Tielt-Winge overweegt om een werk van de 17de eeuwse schilder Joos van Craesbeeck aan te kopen maar wil eerst zekerheid over de authenticiteit. Daarom bestelde het schepencollege een studie.

De gemeente stootte rond de jaarwisseling op het werk dat te koop werd aangeboden. "Om een werk van hem vandaag te kunnen bekijken, moet je nu onder meer in het Louvre in Parijs zijn en dat is alles behalve een alledaagse verplaatsing. Indien het werk authentiek zou zijn, dan overweegt ons bestuur om het aan te kopen en zelf ten toon te stellen”, legt schepen van Vrije Tijd Germaine Willems (Open Vld) uit.

Voorlopig alleen maar een optie 

De gemeente nam alvast een optie op het werk. “Ik overlegde over de zaak met mijn collega van Linter, waar de kunstenaar geboren werd vooraleer hij naar Antwerpen verhuisde. Ik contacteerde Karolien De Clippel, de directeur van het Hasseltse modemuseum, omdat zij doctoreerde over het onderwerp. Zij zal ons adviseren omtrent de herkomst, authenticiteit en de waarde van de nu te koop aangeboden individuele tronie", gaat burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) verder.

Aan De Clippel vroeg het schepencollege intussen een studie te maken van het schilderij.
Op basis van het verslag wordt er dan bekeken om het al dan niet aan te kopen en na te gaan of er de nodige financiële middelen voor kunnen vrijgemaakt worden.