Sprankelend Hageland zet wijndomeinen in de kijker, wij stellen ze graag verder aan u voor

Hageland Wijngaard
Toerisme Vlaams-Brabant promoot jaarlijks de wijnen in het Hageland onder de noemer Sprankelend Hageland. Vier weekends lang, tussen 21 augustus en 12 september, kan je in de regio heel wat wijndomeinen bezoeken. Wij zetten ze voor u graag op een rijtje maar het zijn er zodanig veel dat we dit in 3 afleveringen doen, dit is alvast het tweede deel.

1-Kluisberg in Bekkevoort

Kluisberg

Wijndomein Kluisberg, op de helling van de Kluisberg zouden kluizenaars lang geleden al wijn verbouwd hebben,  is 6,5 ha. groot en heeft 25.000 druivelaars. De familie Vanlaer runt het als een familiebedrijf en het is al de 3de generatie die er zich over ontfermt. “Papa had oorspronkelijk perzikken en vroeg zich af of hij er geen wijn van kon maken. Het was niet echt te drinken en ook de wijn van appelen en peren was niet meteen een toppertje, ik wilde dan ook voor the real stuff gaan”, herinnert Jos zich.

Sinds 1984 verbouwt hij wijn maar zijn product commercialeren deed hij pas in 1991. “We maken 100% Belgische wijnen en hebben vijf soorten druiven, met name Muller Thurgau, Kerner, Pinot Gris, Pinot Blanc en Chardonnay. Van de Merlot maken we een rosé wijn en de Dornfelder gebruiken we voor rode wijn. Zelfs onze kleinkinderen helpen intussen al mee en onze wijnen kan je nu al vinden in bepaalde supermarkten.”

Volgens Jos komt het ook dit jaar goed met de oogst. “Het is wel nog even afwachten of zonnebrand geen roet in het eten komt gooien, dat zou kunnen indien de temperatuur toeneemt en de regen verdwijnt.”

Lees verder onder de foto. 

Kluisberg
Foto: Kluisberg.

De Kluisberg doet mee aan Sprankelend Hageland op 4 en 5 september 2021 . “Op de oudste locatie worden de bezoekers ontvangen en kunnen ze een glaasje wijn proeven. Aan de hand van de wandelkaart kunnen ze dan van de oude locatie naar de nieuwe wandelen of fietsen, daar geven we hen graag een woordje uitleg bij hetgeen we hier doen. We gaan ook pizza bakken in een op hout gestookte oven.”

Meer informatie krijg je op https://www.kluisberg.be/.

2-Danouise in Houwaart

Danouise

Ook voor Daniël Vandervaren uit Houwaart, beter gekend als wijnboer Danouise, is het aftellen naar 21 en 22 augustus want ook hij doet dan mee aan Sprankelend Hageland. “We zorgen voor de nodige uitleg over de druiven en de wijn en in onze wijnbar kan je proeven van al dat lekkers. Ik vind mezelf een kleine wijnbouwer want onze wijngaard is 35 are groot en is goed voor 1200 druivelaars.”

Bij Danouise maken ze wijn van Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Bacchus, Zweigel en Dornfelder. “De mousserende Rosé maken we van de Regent druif.”

Zelf heeft hij niet zo’n goed oog op de komende oogst. “Er was veel regen, veel onweders, maar ook veel ziektes op de Druiven. We zullen wel zien wat het oplevert.”

Lees verder onder de foto. 

Danouise
Ook Daniël doet mee aan Sprankelend Hageland.

Voor de pluk krijgt hij hulp van vrienden, familie en kennissen maar ook van klanten die komen kamperen op zijn mobilhome camping. “Sommigen vragen of ze mogen helpen en natuurlijk mag dat. Betalen hiervoor doen we niet maar we zorgen wel voor een lekker wijntje achteraf.”

De wijngaard van Daniëlvind je in de Halderstraat in Houwaart en meer informatie lees je op zijn website https://www.danouise.be/.

3-Den Eeckhout in Houwaart

Eeckhout

Voor Joris Eeckhout is de wijngaard een hobby. “Mijn wijnbouwverhaal start in 2012 als secretaris van de vzw Houwaartse Wijngaard. In totaal zijn wij met 9 leden die in 2014 een wijngaard van 1200 stokken aanplanten op de Houwaartse berg.
Al van mijn jeugd hielp ik mee op de boerderij van mijn grootouders en nonkels. Vooral het werken met machines zit van jongs af aan in het bloed. Dit is ook bepalend geweest voor mijn studiekeuze: Regentaat Land- en tuinbouw technologische opvoeding. In juni 2014 kocht Bert Eeckhout 75 are landbouwgrond in de Wijngaardstraat in Houwaart. Hiermee is ons familiaal wijnbouwprojectje Den Eeckhout ontstaan. In  2015 hebben we dan 700 druivelaars aangeplant en starte ik met een cursus wiinbouwer-wijnmaker bij Syntra. In 2016 hebben we dan nog een 700 extra druivelaars aangeplant. Begin 2017 hebben we nog een stuk van 51 are op de Houwaartse berg aangekocht met 800 planten waarvan de oudste stokken (Müller Thurgau) in 1974 aangeplant werden.”

Lees verder onder de foto.

Eeckhout
Joris zorgt tijdens Sprankelend Hageland voor een heuse foodcorner in het oudste deel van de wijngaard. Foto: Den eeckhout.

Zelf bottelen doet Joris niet, daarvoor doet hij beroep op een externe firma. Den Eeckhout heeft witte en roséwijnen in aanbiedingen van zowel Pinot Noir, Pinot Blanc, Pinot Gris en Müller-Thurgau druiven in aanbieding.

“Aan Sprankelend Hageland nemen we deel op 21 en 22 augustus. In onze oudste wijngaard zorgen we voor een bbq en een pizzaman op zondag. Vanzelfsprekend kan je ook van onze wijnen proeven, al zijn sommigen intussen uitverkocht.”

Meer informatie over het domein vind je op https://deneeckhout.be/.

4-Limau in Tielt-Winge

Limau in Tielt-Winge

Liemau is een kleinere wijngaard en, zoals zovelen, bevindt ook deze zich in Tielt-Winge. Lieve Wuyts trad destijds in de voetsporen van haar vader Maurice. "Al van kindsbeen af hielp ik mijn vader in onze privé-wijngaard, zeg gerust dat mijn passie voor druiven en wijn daar begon. In 2006 namen we het besluit om professioneel te beginnen als Wijngaard Liemau. Niet alleen de aanplanting van de stokken, maar ook de pluk, het onderhoud en het bottelen van de wijn namen we voor eigen rekening."

Ondertussen heeft Lieve, samen met haar man en kinderen, de wijngaard overgenomen. “Gelukkig is het een kleinschalige wijngaard van 30 are, zodat we de controle kunnen behouden en de kwaliteit kunnen garanderen.”

Wijngaard Liemau produceert en verkoopt zowel witte, rode als rosé wijn en een mousserende wijn. De druivenrassen die ze gebruiken zijn onder andere Leon Millot, Regent, Sirius, Bacchus en Johanniter.

Lees verder onder de foto. 

Liemau
De wijngaard is klein genoeg om zelf te beheren en de kwaliteit te kunnen garanderen. Foto: Liemau.

Lieve mag dan wel alle kennis van haar vader hebben gekregen, toch volgt ze regelmatig opleidingen en cursussen om bij te blijven.

Over de kwaliteit van het wijnjaar durft Lieve nog niet veel te zeggen. “Het is een zeer moeilijk jaar geweest met veel natte en vochtige periodes. Dat vormt de perfecte basis voor schimmelvorming. Laten we hopen dat er in augustus en september nog veel zon is. “

Het familiebedrijf verwelkomt de bezoekers voor Sprankelend Hageland op 21 en 22 augustus 2021.

Je kan genieten van de wijnen aan het degustatiehuisje en voor de kids zal er een springkasteel aanwezig zijn. Op zondag zijn er ook rondleidingen voorzien.

Wijngaard Liemau vind je op de Solleweg 4 in Tielt Winge.

Via deze link vind je meer informatie over de wijngaard. 

5-Wijndomein de Langhe Eycken vzw in Houwaart

Langhe Eycken

Thierry en Marianne Bogaert hebben op de Houwaartse Berg, alweer in Tielt-Winge deelgemeente Houwaart een kleine wijngaard.“We hebben een aanplant van 1020 wijnstokken op een oppervlakte van 33 are en doen alles zelf. De wijngaard bestaat sinds 1973 en was gekend onder de naam Wijngoed Sint Denijs. In 2005 kreeg de wijngaard de naam Den Houwaart”, vertelt Thierry.

Lees verder onder de foto. 

 

Langhe Eycken
Thierry en zijn vrouw doen alles zelf. Foto: De Langhe Eycken.

Op het bovenste gedeelte werden 620 nieuwe wijnstokken aangeplant in 2012 waarvan 70 % resistente soorten, op een oppervlakte van 20 are.Het onderste gedeelte werd in 1973 aangeplant met 400 wijnstokken en is 13 are groot. De twee wijngaarden worden gescheiden door een wandelroute.”

Onder de druiven die ze er hebben vind je Pinot Gris, Pinot Noir, Bacchus, Solaris, Regent, Dornfelder, Sieger en Leon-Millot. De wijn wordt op  het domein gemaakt maar wordt niet verkocht, het is eerder een hobby. 

Zolang de coronamaatregelen niet verstrengen doen ze mee op 21 en 22 augustus en voorzien ze een paella, vanzelfsprekend met een wijntje van hun druiven.

Bezoekers zijn welkom, telkens van 13 tot 20 uur, in de Berkendreed 6 in Tielt-Winge.  

De website van het wijndomein vind je hier.

Morgen krijgt u het laatste deel, het vorig overzicht kan u hier terugvinden. 

Lees meer over