Sprankelend Hageland zet wijndomeinen in de kijker, wij stellen ze graag aan u voor

Hageland Wijngaard
Toerisme Vlaams-Brabant promoot jaarlijks de wijnen in het Hageland onder de noemer Sprankelend Hageland. Vier weekends lang, tussen 21 augustus en 12 september, kan je in de regio heel wat wijndomeinen bezoeken. Wij zetten ze voor u graag op een rijtje maar het zijn er zodanig veel dat we dit in 3 afleveringen doen, dit is alvast het eerste deel.

1-Wijndomein Vandeurzen in Linden

Bert Vandeurzen

Het wijndomein Vandeurzen is meteen één van de grotere spelers op de Hagelandse wijnmarkt. Destijds opgestart door papa Urbain en vandaag gerund door zijn zoon Bert. “We hebben zo’n 11 hectare grond beschikbaar, daarvan gebruiken we er nu al 6,5. We hebben verschillende soorten druiven en maken zowel rode, witte als rosé wijnen.”

Naast een Pinot Meunier rosé biedt het domein verschillende rode en witte wijnen aan. “”We hebben rode wijnen die gemaakt worden van de Pinot Noir druif, Tempranill en een Cuvée en van Albarino, Grüner Veltliner en Chardonnay Prestige in het gamma van de witte wijnen.”

Lees verder onder de foto. 

Vandeurzen
6,5 ha. worden nu al gebruikt maar er is nog ruimte om uit te breiden. Foto: Vandeurzen.

Intussen is de wijnboer ook nog aan het experimenteren met de Montepulciano en Barbeira druiven. “We hebben er daar een aantal van aangeplant, die oogst is intussen binnen en is nu aan het rijpen op vaten. Ik heb vooral hoge verwachtingen van de Barbeira.”

Of het een goed wijnjaar wordt, durft Vandeurzen vandaag nog niet zeggen. “In Limburg hadden ze heel veel last van de zogenaamde witziekte maar we zijn erin geslaagd om die te bedwingen. Wanneer het vanaf half augustus tot eind september mooi weer wordt, kan de oogst zeer geslaagd zijn. Voorlopig is het afwachten.”

Het wijndomein doet mee aan Sprankelend Hageland op 11 en 12 september. “Coronaproof kunnen 10 mensen tegelijk een rondleiding krijgen, die organiseren we een tiental keer per dag. Daarnaast zal onze wijnkenner Daniel Medarts, vier keer per dag, een masterclass geven waarin hij alles uitlegt wat je moet weten over de wijnbouw.”

Het domein vind je langs de Kerkdreef 1 in Linden, meer informatie krijg je op hun website. 

Petrushoeve

Petrushoeve

Gerry Calders van de Petrushoeve in Bekkevoort neemt ook deel aan Sprankelend Hageland en is er helemaal klaar voor. “We bieden zowel rode, witte als rosé wijnen aan maar ook bubbels. In totaal hebben we zo’n 10 hectare wijngaard. We werken vooral met resistente druifsoorten.”

De Petrushoeve is ook verantwoordelijk voor de zogenaamde Thuiswijn. In de Eén-serie maakten Steven, Kobe en Rosa de wijn Feniks in hun zogenaamde wijngaard, in het echt was wijnboer Gerry hiervoor verantwoordelijk.

Of het voor hem dit jaar evenzeer zal meezitten, is nog af te wachten. “Het is spannend en de vrieskou in het voorjaar zorgde er in elk geval voor dat we een deel van de druiven verloren, de stortregens van de voorbije weken hebben natuurlijk ook niet geholpen.”

Lees verder onder de foto. 

Petrushoeve
10 ha. aan wijngaard. Foto: De Petrushoeve.

Aan Sprankelend Hageland neemt de Petrushoeve deel op 21 en 22 augustus en op 4 en 5 september. Gerry zorgt dan voor een groot wijnterras op zijn domein en voorziet er rondleidingen. “Reserveren hoeft niet, je moet gewoon aanschuiven en je beurt afwachten.”

De Petrushoeve vind je langs de Halensebaan 36A in Molenbeek-Wersbeek.

Meer informatie krijg je op de website https://www.petrushoeve.be/

3-Ten Bunder in Aarschot

Ten Bunder

Supergroot is de wijngaard van Bruno Cools niet, hij beschikt over 1 ha. maar je kijkt er wel uit op fantastische vergezichten. Bruno werkt met veel verschillende druifsoorten zoals Riesling, Chardonnay, Pinot-Noir, Dornfelder, Bacchus en nog vele anderen. “Ik begon in 2001 en ik vind het belangrijk om dicht bij de natuur te staan. Door de milieuvriendelijke teeltwijze respecteert Ten Bunder zowel mens, dier en natuur.”

Dankzij de zuidelijke ligging bekomen de druiven hun volle rijpheid die zorgen voor de smaak en de wijngaard ligt bovendien in een eigen microklimaat, zo vertelt de wijnboer op zijn website. “Wij staan garant voor kwaliteitsvolle producten met smaak en geloven in een milieuvriendelijke teeltwijze. De bemesting bijvoorbeeld doen we met organische materialen en we hanteren  een speciale snoeiwijze die ervoor zorgt dat planten sterker worden en minder vatbaar worden voor ziekten. Bij onze wijnbereiding gebruiken we ook zo weinig mogelijk sulfiet."

Ten Bunder doet mee aan Sprankelend Hageland op 21 en 22 augustus. “We zorgen dan voor een knabbbel en een babbel. Een gids geeft tekst en uitleg bij de wijngaard en het proces. Vanzelfsprekend kan je dan ook proeven van onze wijnen.”

Het wijndomein vind je in de Sint-Jobsweg in Nieuwrode. Meer informatie vind je op de website https://tenbunder.be/

Het wijndomein vind je in de Sint-Jobsweg in Nieuwrode. Meer informatie vind je op de website https://tenbunder.be/

4-Haksberg in Tielt-Winge

Haksberg

In 2003 werden reeds de eerste wijngaarden rond het kasteel aangeplant. Na een tijdje kwam het domein leeg te staan maar sinds 2010 bruist het er weer van de activiteit en werd de wijngaard heraangeplant.  

Hilde Rutten hield zich toen al bezig met het maken van wijn, weliswaar als hobby. “Ik werk hier sinds 2013. Eerst nam ik loopbaanonderbreking maar intussen is het een full-time job. Gelukkig heb ik iemand die me twee keer per week komt helpen. Met 14.000 wijnranken, wat goed is voor 3.5 hectare, is dat echt wel nodig. We kweken vooral Dornfelder, Pinot Noir, Auxerrois, Souvignier Gris en Muscaris. Hiervan produceren we rode, witte en rosé wijn en ook schuimwijn. Voor de pluk, die handmatig gebeurt vanwege het kwaliteitsproces, kunnen we rekenen op familie, vrienden en sympathisanten.”

Lees verder onder de foto. 

 

Haksberg
Voor Hilde is het intussen een full-time job. Foto: Haksberg

De wijnen van Haksberg kan je op verschillende verkooppunten aanschaffen, een overzicht vind je op hun website, waar je ook meer te weten komt over het wijndomein. 

Op 21 en 22 augustus nemen ook zij deel aan Sprankelend Hageland, net als op 4 en 5 september. "We zorgen dan voor een hapje en wijndegustaties maar ook voor een streepje muziek en rondleidingen."

Het domein bevindt zich in de Kasteelweg 4  in Tielt-Winge. 

5-Ten Gaerde in Begijnendijk

Ten Gaerde

Danny Van de Gaer en zijn vrouw Sofie bekommeren zich samen om wijngaard Ten Gaerde, papa André Van de Gaer verzorgt het veldwerk in de wijngaard. 

Het wijndomein van 1,5 ha. heeft een aantal witte en rode varianten maar biedt meer. “We hebben ook een mengeling van hybride en klassieke varianten. Onder onze druiven vind je de Solaris, Johanniter, Kerner, Dornfleder, Pinot Noir en anderen.”

De eerste aanplanting deden ze in 2008, sindsdien nam de familie enkele bestaande maar verwaarloosde wijngaarden over.  “Sinds 2015 hebben we de sprong gewaagd en proberen we van het bedrijf een commercieel succes te maken. Samen met mijn zoon run ik het bedrijf, mijn vrouw bekommert zich om de verkoop”, legt André uit.

Lees verder onder de foto. 

Ten Gaerde
15 ha. groot is de wijngaard. Foto: Ten Gaerde.

Het domein kan je bezoeken op 21 en 22 augustus. “We zorgen dan voor een voorstelling van het nieuwe oogstjaar en geven rondleidingen. Vanzelfsprekend zijn er ook hapjes, tapjes en vooral ook wijn (lacht).”

Ten Gaerde vind je in de Zandstraat 23A in Begijnendijk en meer informatie vind je op de website http://wijngaardtengaerde.be/.

Morgen brengen we u een tweede lijst van wijndomeinen die deelnemen aan Sprankelend Hageland. 

Over het initiatief lees je meer via deze link

De gebruikte foto's zijn grotendeels van de wijndomeinen zelf. 

Lees meer over