Gezocht: te ijverige poetser van commonwealth oorlogsgraven in Houwaert

begraafplaats
Wanneer de Tieltse schepen Gunther Clinckx (Open VLD) een grote stofwolk boven het kerkhof van Houwaart opmerkte, moest hij vandaag toch een kijkje gaan nemen. De stofwolk bleek veroorzaakte zijn door twee personen van de Commonwealth War Graves Commission. Deze organisatie zorgt onder meer voor het onderhoud van de oorlogsgraven. Vandaag kwamen ze langs in Houwaart, waar op kerkhof 6 Britten liggen die tijdens Wereldoorlog zijn gesneuveld. De mannen hadden een bijzondere vraag voor de mensen van Houwaart

"De mannen vertelden me dat de graven - er liggen in totaal 6 Britse soldaten -  heel goed onderhouden waren", aldus de schepen. "Te goed eigenlijk. Zo zagen ze dat er een bijtend product was gebruikt om de graven te onderhouden en dat is niet goed voor de steen. Ze vroegen dan ook om in de toekomst alleen water te gebruiken en zeker geen bijtende producten meer."

Omdat de schepen niet weet wie die graven onderhoudt, doet hij dan ook een oproep naar de ijverige poetser. "De gemeente verwijdert alleen het onkruid", aldus de schepen. "Om de vijf jaar komen mensen van de Commonwealth War Graves Commission om de graven minitieus te onderhouden. Maar wie de graven in de tussentijd onderhoudt, daar heb ik het raden naar."

Weet u wie het is, geef hem of haar dan de boodschap door om geen bijtende producten meer te gebruiken.

Lees meer over