Video: imker is 5 uur bezig om zwerm van 30.000 bijen weg te halen op en in ...een auto

30.000 bijen
Imker Nicky Torbeyns uit Diest was zelf verrast toen hij vrijdag 28 april een zwerm van 30.000 bijeen ontdekte op en in een auto. De zwerm verwijderen kostte uren werk.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

“Ik ging naar de autokeuring in Halen, een weg die ik normaal gezien niet neem. Opeens vloog er iets tegen mijn voorruit met zware kracht. Ik keerde terug en zag een geparkeerde wagen waarop een hele zwerm zat, zoiets had ik nog nooit gezien. Ik belde aan en de eigenaar van de wagen vertelde mij dat hij liever niet naar buiten kwam. Ik vertelde hem dat ik zijn auto zou verlossen van de ongewenste bewoners maar hiervoor heb ik wel een deel van de auto moeten demonteren. In de 13 jaar dat ik ermee bezig ben, is dit toch wel de meest spectaculaire zwerm die ik ooit zag”, vertelt Nicky. .

Klus klaren kostte uren werk

Nicky vermoedde aanvankelijk dat de koningin in de scharnieren zat maar dat bleek niet juist te zijn. “Uiteindelijk hebben we de achterlichten gedemonteerd en daar vonden we de koningin. Zodra we die hadden kwamen alle bijen tot bij ons. Ik ben een vijftal keren gestoken maar intussen kan ik daar wel tegen.”

De klus klaren was niet makkelijk, het duurde van 14 tot 19 uur om alle bijen in de bijenkast te krijgen. “Het is uitzonderlijk dat bijen zich nestelen op en in een auto. De eigenaar vertelde mij dat hij zijn wagen net geparkeerd had toen de zwerm erop neerstreek. Bij een natuurlijke splitsing, dat gebeurt als er teveel bijenvolk in een kast zit, vertrekt de helft met de oude koningin en gaat ie op zoek naar een nieuw nest. Omdat deze bijen vol honing zitten, zijn ze de eerste 4 dagen niet agressief. Deze kast zal nu naar een reservestand gaan zodat we op zoek kunnen gaan naar jonge imkers die nog een bijenvolk nodig hebben”, besluit Nicky.

Tekst: Laurien Holsbeeks/Dirk Desmet 

30.000 bijen
bijen