Vernieuwing Diestsesteenweg en Staatsbaan laat nog even op zich wachten

23 oktober 2023 | 12u36 | Gepost door annpeeters
De Staatsbaan in Lubbeek
In het voorjaar van 2022 werden een aantal werken uitgevoerd aan de Diestsesteenweg/Staatsbaan (N2) tussen Linden en de grens met Tielt-Winge. Het betrof echter maar de eerste ingrepen in afwachting van de reeds lang aangekondigde uitvoering van het overkoepelende project voor de volledige heraanleg van de N2 tussen Leuven en Tielt-Winge.

In afwachting van de volledige heraanleg van de N2 tussen Leuven en Tielt-Winge werden er tussen 2020 en voorjaar 2022 op grondgebied Lubbeek al een aantal aanpassingen gedaan om aan de hoogste noden tegemoet te komen.

De oneffenheden op het wegdek van betonplaten werden weggewerkt en op bepaalde plaatsen verdween de middenstrook. Hierdoor kwam er ruimte vrij om op sommige stukken de fietspaden en schrikstrook al te verbreden. Daarnaast legde het Agentschap Wegen en Verkeer een aantal veilige oversteekplaatsen aan en vernieuwde het de aanwezige bushaltes op de gewestweg.

Finale herinrichting

Het is nog niet duidelijk wanneer de grote herinrichtingswerken starten aangezien die nog in de studiefase zitten maar de doelstellingen worden wel stilaan duidelijk.

Op het deelsegment in Linden blijft de aparte bus bedding behouden en worden de fietspaden geoptimaliseerd naar een breedte van 2 meter. Dit wordt mogelijk doordat ook daar de middenstrook verdwijnt. Er worden op dit traject geen parkeerstroken aangelegd.

Specifiek voor de doortocht door Sint-Bernard plant AWV, naast een verbreding van de fietspaden, de aanleg van een aparte busbaan richting Leuven en een apart snelheidsregime van 50 km/u.

Momenteel is een studiebureau aan de slag met het integreren van deze voorstellen in de projectplannen. Die plannen zullen in 2024 binnen de projectstuurgroep ook voorgelegd worden aan het lokale bestuur van Lubbeek.

Vlaams volksvertegenwoordiger Arnout Coel (N-VA): “De oplapwerken van 2020-2022 mogen geenszins een excuus zijn om de echte herinrichting van de Diestsesteenweg/Staatsbaan op Lubbeeks grondgebied op de lange baan te schuiven. De aanleg van brede afgescheiden fietspaden wordt al lang aangekondigd. Ik kijk na al het studiewerk uit naar realisaties op het terrein.”

Lubbeeks schepen Davy Suffeleers (N-VA): “Als lokaal bestuur zijn we de belangrijkste betrokken partner in deze plannen van AWV. We delen uiteraard de doelstellingen voor een vlotte doorstroom en de veiligheid van de zwakke weggebruikers en werken daarom steeds constructief mee. Hopelijk laat de uitvoering geen jaren meer op zich wachten.”

Lees meer over