Ouders onthutst over doneeractie voor weduwe van chauffeur busramp Sierre

Doneeractie Sierre
Op sociale media is er heisa ontstaan nadat Evy Laermans, de weduwe van de buschauffeur uit Aarschot die aan het stuur zat bij het busongeluk in het Zwitserse Sierre, een online donatiecampagne opzette met daarbij een foto van het ongeluk. Meerdere ouders reageerden onthutst en slaagden erin de campagne te laten stopzetten.

Het ongeluk, dat gebeurde op 13 maart 2012, kostte het leven aan 28 personen waaronder 22 kinderen van scholen in Lommel en Heverlee. Destijds dachten meerdere mensen dat het niet om een ongeluk ging maar om een wanhoopsdaad van de chauffeur. De strafzaak werd in 2015 definitief geseponeerd.

Tot voor kort werkte de weduwe als onthaalmoeder in Alken maar daarvoor had ze geen vergunning, ze had er eentje vervalst.

Boze reacties

Op de doneeractie die ze opstartte, kwamen heel wat reacties van mensen die er zich boos over maakten, zo ook Tony Reynders uit Lummen wiens dochter Emma eveneens in de bus zat en het drama niet overleefde. “Ik heb in de tunnel te Sierre aan mijn dochter (die de ramp NIET overleefde) beloofd om de laatste steen boven te halen om de oorzaak te achterhalen. Steeds stak jij hier een stokje voor, bleef je het slachtoffer uithangen en bleef je krokedillentranen toveren. Als ik nu zie hoe je zoveel jaar later schaamteloos geld wil inzamelen met een de foto in de tunnel, verlies ik even meer dan mezelf!”, schreef hij op de site en ook op zijn eigen sociale media haalde hij naar de actie uit.

Actie stopgezet

“Ik kan begrijpen dat ze radeloos is en geld nodig heeft maar dat ze dan een foto van het ongeval gebruikt om meelij op te wekken is er voor mij meer dan over. Dit komt zeer hard binnen, niet alleen bij mij maar ook bij andere ouders die mij erover berichten stuurden. Ze blijft zichzelf als slachtoffer opstellen, dat is ze voor mij niet”, vertelt Tony wanneer we hem aan de telefoon spreken.

Verschillende ouders vroegen aan de site om de donatiecampagne te stoppen en dat intussen ook gebeurd. “Dat volstaat voor mij en was ook mijn doel. Tegelijk wilde ik mensen inlichten zodat ze geen nieuwe slachtoffers meer kan maken. Ik probeerde destijds met haar meermaals af te spreken en telkens kwam ze niet opdagen op de afspraak. Op een bepaald moment stopt het.  Ik was serieus kwaad toen ik haar bericht op het internet zag, vandaag gaat het al wat beter, en ik ben blij dat we de campagne hebben kunnen stilleggen. Ik mag er ook niet aan denken wat er zou gebeurd zijn indien een kindje iets had voorgehad toen ze onthaalmoeder speelde.”

Evy kregen we niet te pakken om haar om een reactie te vragen.

De foto is een deel van Tony's Facebookpost.

Lees meer over