Ivo lijdt aan de ziekte van Parkinson en vraagt fietsend langs provinciehoofdsteden aandacht voor de ziekte

Foto: Stop Parkinson

Zaterdag 17 september houdt het zogenaamde Peloton Parkinson een tussenstop in Diest. Van 9 tot 18 september fietst het peloton langs alle Belgische provinciehoofdsteden om zo aandacht te vragen voor de ziekte. “Vele patiënten durven er niet mee naar buiten komen, er is nood aan meer zichtbaarheid en de ziekte moet uit de taboesfeer gehaald worden”, zegt de voorzitter van Stop Parkinson, Ivo de Bisschop (67), die alvast het hele traject fietst. De laatste vijf jaar haalde de vzw al 1 miljoen euro op om onderzoek naar Parkinson te financieren. Ook Gunther Neefs steunt het initiatief zo blijkt uit onderstaande video. 

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Ook Gunther Neefs steunt het project van Ivo

Ivo lijdt zelf aan de ziekte en is niet aan zijn proefstuk toe. Eerder liep hij al 15 marathons en in 2020 wandelde hij al eens ons land rond.

“Vijf jaar geleden liet ik een algemene check-up doen, daar zat ook het bezoek aan een neuroloog in en die vertelde mij, al na 15 minuten, dat hij de medicatie tegen Parkinson wilde opstarten. Er werden vervolgens een aantal scans gemaakt en die bevestigden zijn vermoeden, ik leed aan de ziekte. Ik ben altijd nogal ondernemend geweest en ik vond het zinloos om in de zetel te blijven zitten, dat haalt niets uit. Ik dacht bij mezelf ik ga hier mijn kleine schouders onderzetten en niet bij de pakken blijven zitten. “

Ivo lijdt momenteel aan een milde vorm van de ziekte. “De symptomen zijn bij iedereen anders, er zijn er zo’n 100 verschillenden. Enerzijds heb je de mentale symptomen, zeg maar een vorm van Alzheimer, anders zijn er de motorische en dan gaat het om ongecontroleerd beven. Een echte remedie is er niet tegen de ziekte, er zijn wel hulpmiddelen zoals veel bewegen maar dat laatste is eigenlijk goed voor iedereen.”

Lees verder onder de foto. 

Ivo
Iedereen kan aansluiten en zich laten sponsoren om zo geld in het laatje te krijgen voor het onderzoek naar de ziekte. Foto: Stop PArkinson

Ziekte uit taboesfeer halen

Met zijn fietstocht wil Ivo de ziekte meer bespreekbaar maken want, zo zegt hij, die zit nog altijd in een taboesfeer. “De ziekte is niet voldoende gekend bij de mensen, dat moet anders. Als ik zie dat heel wat patiënten er niet mee naar buiten durven komen, stel ik mij daar vragen bij. Ik wil het taboe blijven doorbreken, dat heb ik beloofd aan mijn kleinkinderen, en me blijven inzetten om het onderzoek te helpen financieren. Opi geeft niet op. Volgens specialisten zouden er 10 keer meer patiënten zijn dan de cijfers nu doen veronderstellen. Nu zouden er in ons land 40.000 zijn maar doe dat eens maal 10. Op wereldniveau zou dat willen zeggen dat 5 miljoen mensen eraan lijden. Op 20 jaar tijd zou het aantal verdubbelen, zo niet verdrievoudigen. Specialisten vrezen voor een pandemie. Uit onderzoek is ook gebleken dat pesticiden een boosdoener zijn want veel mensen die aan de ziekte lijden kwamen daarmee eerder vaak in contact.”

Lees verder onder de foto. 

Ivo
"Opi geeft niet op" Foto: Stop Parkinson

Meerijden en zo geld in het laatje brengen

Woensdag 14 september is voor Ivo een rustdag. Donderdag rijdt hij van Namen naar Luik, de dag erop zet hij zijn rit verder naar Hasselt en zaterdag fiets hij dan naar Leuven met een tussenstop in Diest, leden van Rotary Diest en sympathisanten zullen hem op die etappe vergezellen. Zondag tenslotte gaat het naar de Grote Markt in Brussel. “De rustdag is welgekomen. Mensen kunnen de laatste 20 km elke dag meefietsen en zich dan laten sponsoren om zo geld in het laatje te brengen voor het onderzoek naar de ziekte.”

Op de website ( https://stopparkinson.be/) vind je meer informatie en daar kan je de tocht van Ivo ook volgen dankzij een track en trace kaart.