Grootschalige diefstal bij AB InBev: duizenden biervaten leeggepompt en vervangen door water

11 mei 2023 | 11u47 | Gepost door redactie
AB InBev lanceert twee nieuwe alcoholvrije bieren
Een chauffeur van AB InBev en een drankenhandelaar uit Zaventem hebben duizenden biervaten leeggepompt en ze gevuld met water. De vaten werden zo verdeeld, zelfs tot in de Verenigde Staten. 

De diefstal kwam voor het eerst in 2018 aan het licht toen op verschillende evenementen water uit de tapkraan kwam in plaats van bier. Het waren allemaal biervaten van AB InBev. 

In totaal maakten een chauffeur van het bedrijf en een drankenhandelaar duizenden biervaten leeg, die ze daarna vulden met water. Het gaat om vaten Stella Artois en Jupiler. De bierbrouwer opende een onderzoek, maar de fout lag niet in het productieproces. Ook bleek dat de vaten niet met water uit de brouwerij gevuld waren en dat er schade was aan de bierstang. Er was duidelijk kwaad opzet in het spel.

Uit onderzoek bleek dat een chauffeur die bij een  onderaannemer van AB InBev werkte en het transport van de vaten deed, de dief was. Uit de gps-gegevens bleek dat de man met de lading telkens een tussenstop maakte in een loods van een drankenhandelaar in Zaventem en Grimbergen. 

De politie deed een huiszoeking en vond er tal van afsluitdoppen van biervaten van Stella en Jupiler. Ook werd een transport staande gehouden en daar trof men 160 vaten zonder geldige vrachtbrief aan. 

Volgens HLN reed de biertransporteur het terrein van AB InBev in Leuven op, pikte een met bier geladen oplegger aan, maar dat was niet de lading die hij moest meenemen. Bij het buitenrijden gaf hij wel de code in van de lading die hij moest meenemen. Daarna reed hij naar de drankenhandelaar, waar de vaten leeggepompt werden en gevuld werden met water. Dan reed de chauffeur opnieuw naar AB InBev in Leuven met de melding dat hij de verkeerde oplegger had meegenomen. Hij zette de oplegger met de met water gevulde vaten op dezelfde plaats terug, en koppelde daarna de lading aan die hij écht moest vervoeren. De handelaar verkocht het gestolen bier vervolgens door aan zijn klanten en ze deelden de winst.

Tijdens een transport vanuit de Jupiler-brouwerij in Luik, maakte de chauffeur echter een vergissing, waarbij de vrachtwagen met de met water gevulde vaten bij de drankenhandelaar terecht kwamen. Toen was de diefstal ontkennen niet meer mogelijk. 

Beide heren moeten vrijdag voor de correctionele rechtbank van Leuven verschijnen voor fraude met duizenden biervaten. Ze riskeren een celstraf en een boete van meer dan 1,4 miljoen euro. 

Lees meer over