Eindelijk gedenkplaat voor gesneuvelde piloten Peter en Edwin in Outgaarden

9 augustus 2021 | 10u23 | Gepost door christian.henn…
De Gemenebestgraven in Outgaarden
Op de begraafplaats in Outgaarden liggen twee oorlogsgraven van het Gemenebest. Het zijn de graven van Pilot Officer (Piloot) Peter William Vaughan en Aircraftman 2nd Class (Air Gunner) Edwin Mold. Nu werd er een gedenkplaat bij hun graf geplaatst door het gemeentebestuur. Dit kwam er na advies vanuit Outgaarden.

In het teken van de jaarlijkse herdenking rond 11 november vorig jaar verdiepte Frank De Clerck uit Outgaarden zich in de Gemenebestgraven van de gesneuvelde Engelse piloten. Hij schreef hierover het Gemenebest aan, en kreeg de historiek van de Engelse bemanning die het leven liet in 1940 en in Outgaarden begraven ligt. De korte uitleg staat nu ook op de gedenkplaat. (foto)

Lees verder onder de foto van de gedenkplaat

De gedenkplaat

‘Piloot Peter William Vaughan en schutter Edwin Mold, behoorden tot het 4 Squadron van de Royal Air Force (RAF) dat aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vanaf 24 september 1939 gestationeerd was in Mons-en-Chaussée, Frankrijk, nabij Saint Quentin op ongeveer 160 km in vogelvlucht van Hoegaarden. Zij vlogen met de Westland Lysander Mk. II, Serial No. P9063 waarmee ze, naast de uitvoering van fotografische verkenningsvluchten ten voordele van de British Expeditionary Force (BEF), ook opleiding en training verzekerden. Op 3 oktober 1939 verhuisde hun squadron naar het vliegveld van Monchy-Lagache enkele kilometers verderop waarbij zij, onmiddellijk na de inval in België van het Duitse leger op 10 mei 1940, het II Corps van de BEF ondersteunden’.

Lees verder onder de foto van hun toestel

Lysander repro Erfgoed Hoegaarden

Killed in Action

‘Tijdens het eerste contact van het eskader met de vijand op 13 mei 1940 werd hun vliegtuig als vermist opgegeven, en werden beide bemanningsleden beschouwd als zijnde gedood in actie ‘Killed in Action’. Hun Lysander (foto Erfgoed) werd onder vuur genomen door zeven Duitse Messerschmitt jagers en stortte neer in Outgaarden, waar beiden begraven liggen. Het vliegtuig is, volgens een nog levende getuige in 2020, neergestort in het veld dat recht tegenover de Koestraat, de eerste straat rechts na het kerkhof van Outgaarden, ligt’, aldus de historische uitleg.

Het graf van de gevallen soldaten uit de Commenwealth ligt achteraan de centrale laan van de begraafplaats in Outgaarden,

Lees meer over