Inwoners geven stad Diest mee vorm via burgerbegroting

24 februari 2021 | 16u06 | Gepost door dvdg.media@tel…
Diest blijft bij Oost-Brabant
Diest gaat zijn inwoners zelf mee laten beslissen over een deel van de uitgaven. Elke gemeente krijgt daarvoor een “burgerbegroting”. Dat is goedgekeurd op de gemeenteraad.

Het totaalbedrag waarover inwoners zelf kunnen beslissen bedraagt 300.000 euro. Per gemeente kunnen inwoners dan een project voorstellen. Het is daarna opnieuw aan de inwoners om te stemmen voor het project van hun voorkeur, ook jongeren vanaf 12 jaar mogen stemmen. Elke inwoner kan drie stemmen uitbrengen, te verdelen over verschillende projecten. Er zijn vijf thema’s waarbinnen het project moet passen (mobiliteit, gezondheid, groen, samenleven en sport). Daarnaast krijgen de inwoners volledig carte blanche. De projecten met de meeste stemmen per gemeenten zullen dan worden uitgevoerd.

Monique De Dobbeleer, schepen van welzijn: “Met dit instrument willen we als bestuur o.a. de dorpskernen versterken en inwoners veel korter betrekken bij het beleid. De projecten moeten een positieve impact hebben op de lokale gemeenschap. Een nieuwe aanpak waar we nu al van overtuigd zijn dat hij zijn vruchten zal afwerpen.”

Volgens schepen van financiën Maurits Vande Reyde moeten inwoners op termijn over nog grotere delen van het budget kunnen beslissen. “Dit project is een goed begin. De tijd dat lokale overheden alles zelf beslissen, is voorbij. Wanneer je inwoners verantwoordelijkheid geeft, wordt het belastinggeld beter besteed. Naar het voorbeeld van grotere steden gaan we mensen de komende jaren nog meer inspraak geven. Het gaat immers over hun geld.”

Welke deelgemeentes komen eerst aan bod?

De burgerbegroting loopt afzonderlijk in elke gemeente. Voor elk van de zes deelgemeenten is er 50.000 euro voorzien. De eerste burgerbegroting zal dit jaar nog in Schaffen-Vleugt van start gaan. Daarna volgen Webbekom en Deurne beiden in 2022, Kaggevinne en centrum Diest in 2023 en Molenstede in 2024. De stemming zal online verlopen.

Van zodra het mogelijk is, zullen er fysieke sessies georganiseerd worden om inwoners warm te maken.

Lees meer over