Hartelijke ontvangst koningspaar in Diest ondanks vakbondsactie van de politie

Koninklijk bezoek in Diest

Na het bezoek in Tienen en de abdij van Averbode, deed het koningspaar de stad Diest aan. Ze werden begroet door heel wat kinderen, die net voordien nog waren opgeschrikt door rookbommen van de actievoerende politievakbonden.

Heel wat mensen in Diest keken volop uit naar de komst van het koningspaar naar hun stad. De talrijk opgekomen kinderen hadden, klaar om te zwaaien met Belgische vlaggen, zich klaar gezet in de afgebakende zone om het koningspaar te verwelkomen. Hier werden ze net voor het toekomen van de majesteiten opgeschrikt door twee zwarte rookbommen. Die waren gegooid door de demonstrerende politievakbonden. Ze wilden hiermee hun verzuchtingen naar een hoger loon extra kenbaar maken. De zwarte rook vloog ongelukkig helemaal richting de kinderen, waar even wat paniek was. Dit deel van de actie werd helemaal niet gesmaakt door het opgekomen publiek. Ook de bestuurders van de gaststad vonden deze actie niet gepast.

De rook was vrij snel opgeklaard en een politieagente, die nogal ostentatief aan de overzijde van de demonstranten stond, verwijderde dadelijk de uitgerookte vuurpijlen. Zo konden de kinderen weer veilig verder postvatten tegen dat het koningspaar hun begroetingsronde deden.

Lees verder na de foto

Rookbommen bij koninklijk bezoek

“Het is helaas gebeurd, maar het deed weinig inbreuk op deze heuglijke dag voor Diest en voor de Diestenaren. Het was een mooi moment voor velen en zowel de koning als de koningin namen ruimschoots de tijd om de mensen van Diest te begroeten die op de Grote Markt hen kwamen toewuiven. Tijdens de receptie gingen ze ook, duidelijk geïnteresseerd, het gesprek aan met de vele vertegenwoordigers van de diverse sectoren en actoren actief in onze stad”, vertelt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest).

Lees verder na de foto

Verwelkoming koningspaar

Voor de succesvolle begroetingsronde van het koningspaar werden ze plechtig verwelkomd in het stadhuis. Bovendien werden ze getrakteerd op een gezellige receptie met bijzondere hapjes, waar ze volgens omstaanders duidelijk aan toe waren. Na zo’n drukke lange voormiddag zou je voor minder. Die receptie was ook wel bijzonder. Hiervoor werd immers beroep gedaan op Levi Alen van Hof te Rhode. Levi is de zoon van de betreurde chef-kok Felix Alen en zet het levenswerk van zijn vader verder. “Ik ben enorm vereerd dat ik deze receptie mag verzorgen met mijn team”, zegt Levi. “Dat is net 50 jaar later dan toen mijn vader mocht koken voor de koning toen die Diest bezocht. Hij werd toen gevraagd om stoofvlees met frieten te maken, wat hij ook deed met nadien de felicitaties met zijn gerecht. Bijzonder was daarbij dat de frieten 9cm lang moesten zijn en 1 op 1 cm dik.”

Lees verder na de foto

Team Levi Alen

Ook voor huidig schepen Geert Cluckers was het een speciale dag. “Mijn grootvader Gilbert Cluckers mocht als burgemeester de koning in 1971 ontvangen. Nu dus ook een halve eeuw later kan ik dat doen als schepen. Een bijzonder moment”, zegt schepen Geert Cluckers (DDS). Om 14u kon het koningspaar hun bezoek aan de regio afsluiten. En de demonstranten, die bleven na het gooien van de brandbommen duidelijk rustig en trokken na het vertrek van het koningspaar naar de horeca.

Lees ook over de andere bezoeken van het koningspaar in de regio.

Geert Cluckers bij foto van grootvader Gilbert Cluckers

Lees meer over