Hallo brandweer, kunnen jullie een ooievaarsjong uit het water komen redden aub?

Ooievaar
De brandweer van Hulpverleningszone Oost kreeg zondag 25 juli een bijzondere oproep. De hulpverleners moesten uitrijden omdat één van de ooievaarsjongen in Webbekoms Broek in gevaar was.

Sinds enkele maanden heeft een ooievaarskoppel in het natuurgebied twee jongen die al heel wat bekijks hadden. Intussen zijn die groot genoeg om een eerste vlucht uit te proberen en dat liep voor één van de twee bijna fataal af. Voorbijgangers en een boswachter zagen hoe het jonge dier zich in nesten werkte en in het water landde.

Tot aan de oever geraken, lukte nog net maar daar was de zijkant zo steil dat het dier niet op het droge geraakte. Brandweerlui schoten ter hulp en haalden de ooievaar uiteindelijk uit het water.

Het jong werd naar het natuurhulpcentrum in Oudsbergen gebracht waar ze het verzorgden. “De ooievaar doet het heel goed, hij eet goed en is al uit de intensive care. Hij kreeg zelfs al een grotere kooi en van zodra het waterpeil zakt, laten we hem weer vrij. Bij vogels worden de jongen terug aanvaard na aanraking met mensen, dus dat zit wel snor”, luidt het daar.  

Lees verder onder de foto. 

Ooievaars
Sinds enkele maanden huizen mama, papa en de 2 kleintjes in Webbekoms Broek. Foto's: Ivan Vlietlinck

De brandweer blijft intussen waakzaam want ook het tweede jong is klaar om de vleugels uit te slaan. Door de wateroverlast van de voorbije weken en het ingebruiknemen van het wachtbekken in Webbekom staat het water er zeer hoog zodat waakzaamheid geboden blijft.

Lees meer over