‘Boutersem is een mooie bruid, maar daarom niet de rijkste bruid’

3 maart 2021 | 09u59 | Gepost door christian.henn…
Mogelijke fusies
“We zijn een mooie bruid, maar daarom niet de rijkste bruid”, zo vat burgemeester Chris Vervliet de situatie van Boutersem samen, in verband met mogelijke fusies. Dit omdat er in het Hageland blijkbaar een fusiekoorts woedt, waarbij verschillende gemeenten hun mogelijkheden willen onderzoeken.

“Wat de toekomst brengt weten we niet.  Je moet er evenwel vanuit gaan dat in eventuele  fusies heel veel aandacht zal moeten gaan naar het operationeel verwerken van de fusies en dat er ook de nodige politieke discussies zullen gevoerd worden over welke investeringen waar kunnen uitgevoerd worden.  De beste werkgroep om een fusie voor te bereiden is dus niet een werkgroep die een fusie voorbereidt, maar een werkgroep die hier en nu de geplande  investeringen probeert te realiseren.   Wat we deze bestuursperiode kunnen realiseren aan fietspaden en andere investeringen kan men ons nadien niet meer afnemen.  In alle onbescheidenheid: we zijn dus heel tactisch bezig”, zegt de burgemeester.

“Het Vlaamse bestuursakkoord voorziet in deze regeerperiode geen fusies en wie weet welk bestuursakkoord in 2025 uit de bus komt. Men is nu met regiovorming bezig en samenwerkingsverbanden zijn een interessante denkpiste. Dat kan alle richtingen uitgaan in de toekomst. De financiële draagkracht van elke gemeente is hierbij cruciaal”.

“Boutersem heeft een lagere basisbelasting dan buurgemeenten Lubbeek en Bierbeek, waar in de buurt van Leuven heel veel villawijken zijn. In dit kader zijn wij de armere gemeente, waarbij we lager zitten zowel wat kadastraal inkomen betreft als personenbelastingen. Al er een fusie zou komen met beide hogervernoemde gemeenten zou een belastingsverhoging onvermijdelijk zijn. ‘Armere’ gemeente betekent niet dat we er slecht voorstaan. Men kan een fusie vermijden door intergemeentelijke samenwerking.”

“Op dit ogenblik zijn we in Boutersem niet met die mogelijke fusies bezig. We staan voor een zwaar investeringsjaar en dat vergt al onze aandacht”, besluit burgemeester Vervliet.

Lees meer over