Begijnendijk verlaagt boete bij reflecterende huisnummers

28 mei 2021 | 16u45 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
nieuwe huisnummers
Op initiatief van oppositiepartij MGB verlaagt de gemeente Begijnendijk de mogelijke boete bij het niet (correct) aanbrengen van nieuwe reflecterende huisnummers van maximum 350 euro naar de minimum gasboete van 80 euro.

Op de gemeenteraad van april werd de verdeling van de gratis reflecterende huisnummers goedgekeurd. Daarbij hoorde ook een nieuw politiereglement. In dit politiereglement wordt voorzien in een sanctie bij het niet (correct) aanbrengen van deze nieuwe huisnummer. Deze sanctie kon oplopen tot een boete van 350 euro.

MGB vroeg tijdens deze gemeenteraad al om deze sanctie achterwege te laten. "Naar onze mening is het beter om mensen positief aan te sporen deze huisnummer aan te brengen dan om mensen te bestraffen indien ze het niet doen", zo luidt het bij de partij. "Ondertussen is de verdeling van de huisnummers bijna op z’n einde en merken we in de straat op dat vele mensen hun huisnummer niet volgens de instructies uit het reglement hebben aangebracht. In de meeste gevallen is het namelijk niet toegelaten om deze aan de voorgevel te bevestigen. Het feit dat niet iedereen zijn huisnummer heeft afgehaald, dat een aantal mensen nog geen brief heeft ontvangen om het huisnummer af te halen en dat verschillende mensen hun huisnummer verkeerdelijk hebben bevestigd, zorgt ervoor dat veel inwoners het risico lopen een boete te krijgen."

Om al deze redenen had de oppositiepartij op de laatste gemeenteraad gevraagd om het politiereglement ter zake te wijzigen. "We vroegen de boete uit het aanvullend politiereglement te halen", aldus oppositieraadslid Bob Michiels. "Bovendien vinden we het even waardevol als het reflecterend huisnummer goed zichtbaar vanaf de straat op de voorgevel wordt aangebracht. Het initiatief voor deze reflecterende huisnummers is een goede zaak, de uitwerking ervan loopt echter mank met bijhorende rechtsonzekerheid voor onze inwoners."

De partij kon op de goedkeuring van heel de gemeenteraad rekenen en kwam overeen om de mogelijke boete te verlagen naar de minimum gasboete van 80 euro, met de belofte dat er in eerste instantie voldoende sensibiliserend zal worden opgetreden. Daarnaast mag het huisnummer ook goed zichtbaar op de voorgevel aangebracht worden. "We zijn tevreden dat de gemeenteraad onze bezorgdheden deelt en er een aanpassing komt in het aanvullend politiereglement, zowel wat betreft de sanctie als de instructies voor het aanbrengen van het huisnummer.", besluit Michiels. 

Lees meer over