Woonwagenbewoners Aarschot vrezen voor verplichte verhuis en zoeken steun via Kinderrechtencommissariaat

25 juli 2021 | 07u40 | Gepost door redobra@telenet.be
Woonwagenbewoners Gijmelhoek Aarschot
Woonwagengezin vrezen voor het welzijn van hun kinderen als ze verplicht moeten verhuizen. Daarom schakelen ze alle mogelijke middelen in om hun stek te mogen behouden.

Het gezin Gelton-Schmitz is nog steeds volop in de weer om ervoor te zorgen dat het woonwagenpark Gijmelhoek, waar ze al jaren verblijven, hun stek kan blijven. De familie en de andere bewoners van het woonwagenpark kregen een hele tijd teruig het bericht dat het park wordt opgedoekt omdat het zonevreemd zou zijn, er waardevolle eiken bomen naast het park staan en het park dus de natuur verstoord.

Maar dat vinden de bewoners heel bizar. "Jaren geleden werd dit park nog met de toenmalige burgemeester André Peeters en gedeputeerde Tom Dehaene volop in de kijker gezet met de ontwikkeling en plaatsing van knap ontworpen woonwagens. Nu is dit plots storend en illegaal. Leg ons dat maar eens uit", zeggen de bewoners.

Strijd voor het behoud

Maar ze geven de strijd tegen het opdoeken van het park niet op. De familie Gezlton-Schmitz doet deze inspanningen vooral om reden van de kinderen. Omdat ze weinig gehoor vinden bij de stad en de IgO-Leuven -die via Wonen aan de Demer het dossier van het woonwagenpark beheren-  zochten ze steun bij het Kinderrechtencommissariaat. “Als we hier weg moeten, wordt dat dramatisch voor onze kinderen, zeker voor onze oudste", zegt vader Paul Gelton.

“We hadden in het begin op school wat problemen met een van onze meisjes. Maar dat is gaandeweg en met goede begeleiding de positieve richting uitgegaan en daar zijn we de leerkrachten en directie van de school in Langdorp heel erg dankbaar voor. Maar we vrezen dat we met onze oudste dochter terug naar af zijn als we moeten verhuizen”, zegt Paul. “Ook de leerkrachten en de directie wijzen op het belang van de continuïteit voor onze kinderen. Daarom hebben we hulp gezocht bij het Kinderrechtencommissariaat.”

Kinderrechtencimmissaris bevestigt beste keuze voor de kinderen

De Kinderrechtencommissaris heeft dit dossier van het gezin Gelton-Schmitz onderzocht en behandeld. De betrokken schepenen en burgemeester kregen onlangs dan ook een brief van het Kinderrechtencommissariaat toegestuurd. Die verwijst hierin naar het ontstaan van de site en het belang van de mogelijke instandhouding of degelijke oplossing. In de brief wordt ook verwezen naar het onderzoek door hen naar mogelijke alternatieven, dat eigenlijk op niets uitdraaide en het behoud van het park dus prioritair stelt.

“Uit onderzoek blijkt dat het een uitdrukkelijke wens en recht is van het gezin om in een woonwagen te wonen. De door IGO en de stad aangeboden alternatieven blijken niet toereikend te zijn voor dit gezin. Daarom is het raadzaam hier extra aandacht te hebben voor de betrokken kinderen en de trajecten die zij lopen op het vlak van vrije tijd, gezondheid, huisvesting en onderwijs. Het risico bestaat dat bij een verdrijving van het gezin, het zal genoodzaakt zijn uit te wijken naar een doortrekkersterrein of elders met het rondtrekken tot gevolg. Daardoor zou onder meer de fragiele relatie van de oudste dochter met de school onder druk komen te staan”, meldt de adviseur van het Kinderrechtencommissariaat. 

Reacties

In de brief vraagt het commissariaat  aan de initiatiefnemers van de opheffing van het woonwagenpark naar de afwegingen die hiervoor werden gemaakt en naar de mogelijkheid van een haalbaar alternatief voor het wonen op wielen, dat trouwens een recht is volgens de Vlaamse Wooncode. Het stadsbestuur verwijst naar IGO-div om hierop te reageren, gezien zij deze materie behandelen vanuit Wonen aan de Demer. Maar hier werd dan weer verwezen naar de stad. Het Kinderrechtencommissariaat zal alvast wel een antwoord willen ontvangen. Zo blijft de onduidelijkheid duren over het al of niet blijven bestaan van het woonwagenpark. De woonwagenbewoners vrezen dat er een ontwikkelaar achter dit alles zit, zeker gezien het geheimzinnige achter dit alles. Hoe dan ook, het gezin geeft de strijd nog niet op en kunnen rekenen op de steun van de andere bewoners en nu dus ook van de Kinderrechtencommissaris. Aan Aarschot, met de titel van Kindvriendelijke stad, om hier mee in te bemiddelen zodat er eindelijk duidelijkheid komt. 

Lees meer over