Twee jonge reeën opgehaald door mensen van het opvangcentrum: "Laat de dieren met rust en neem ze niet mee naar huis"

Ree Aarschot
“Raak aub nooit een ree aan en neem het al zeker niet mee naar huis.” Dat is de klare boodschap van Vogel- En Zoogdierenopvangcentrum Heusden-Zolder nadat hun mensen twee pas geboren reeën moesten ophalen in Aarschot, waar iemand ze had gevonden in het bos en ze had meegenomen.

Het bericht staat op de Facebookpagina van de vereniging. “We kunnen onze jaarlijkse mei-boodschap blijkbaar niet vaak genoeg herhalen, want er zijn nog steeds mensen die jonge reeën strelen en zelfs mee naar huis nemen”, luidt het.

Op zaterdag 1 mei haalden ze, in opdracht van de politie, de 2 pas geboren reeën op in Aarschot. “Deze bambi’s terug in de natuur plaatsen en ze toevertrouwen aan de beste zorgen van de moeder was niet meer mogelijk. De vinder wist immers, in de verste verte, niet meer in welke buurt hij de 2 jonge reeën had gevonden. De jonge reeën  zagen er hulpeloos uit en er was geen moeder (zichtbaar) in de buurt. Daarom nam de vinder, met de beste bedoelingen, de slechtste beslissing voor de diertjes.”

De verantwoordelijken van de vereniging dringen er nogmaals bij iedereen op aan om jonge reeën nooit aan te raken. “Ze lijken hulpeloos maar dat zijn ze niet, de mama is in 99% van de gevallen wel degelijk in de buurt.”

Mensen die toch twijfelen of een jonge ree in nood is of wanneer iemand komt aangedragen met dergelijk dier, geef het dan geen enkele voeding (ook geen melk) en contacteer zo snel mogelijk de mensen van het opvangcentrum op het nummer 011/43.70.89. Die sturen dan een medewerker die de situatie zal inschatten en beslissen wat er moet gebeuren.

Lees meer over